Géza
-11 °C
-4 °C

A tartalomszolgáltatók szerint a fenyegetés nem célravezető

2004.01.29. 10:16
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a halapenz.hu miatt kirobbant vitával kapcsolatban azt javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy vitatott tartalmaik automatikus eltávolítása előtt mindenképpen konzultáljanak jogi szakértőkkel, akár az MTE segítségét is igénybe véve.
"Álláspontunk szerint az internet kifejezetten arra való, hogy olyan közösségi fórumoknak adjon helyet, amelyeken a felhasználók a számukra érdekes és fontos témákban szabadon megoszthatják nézeteiket, tapasztalataikat és véleményüket a többi felhasználóval" - olvasható a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által az utóbbi hetekben a halapenz.hu weboldal körül kirobban vitával kapcsolatban kiadott ajánlásban.

Az egyesület szerint a ma hatályos magyarországi jogszabályok lehetővé teszik a fellépést egy esetleges törvénysértést elkövető tartalomszolgáltatóval szemben, éppen ezért nincsen szükség sem a mainál szigorúbb szabályok megalkotására, sem pedig az internet sajátos jellegét figyelmen kívül hagyó, az elrettentés eszközeként használt hatósági fenyegetésekre.

AZ MTE megítélése szerint az a hatósági hozzáállás, amely a jogsértés gyanújának felmerülése esetén azonnal betiltással és egyéb büntetéssel fenyegetőzik, és a vizsgálati eredményeket megelőlegezve jogsértést feltételez, csak oda vezethet, hogy egyre több magyar nyelvű tartalom előállítója helyezi majd el oldalát külföldi tárhelyszolgáltatók szerverein, megnehezítve, illetve lehetetlenné téve az eljárást, amennyiben valóban jogsértést követnek el.

Mindez sem a szabályozó hatóságok, sem pedig az egész magyar információs társadalom számára nem lehet kívánatos cél. Az MTE azt javasolja a Magyarországon működő tartalomszolgáltatóknak: amennyiben kétségeik merülnek fel a szolgáltatásában elhelyezett tartalmak jogszerűségével kapcsolatban, kérjék az internettel összefüggő jogi kérdésekben jártas jogász véleményét. Az MTE a jövőben is örömmel segít a hazai tartalomszolgáltatóknak abban, hogy meg tudják határozni a valóban jogsértő tartalmat, egyéb hasznos tartalmaik elérhetőségének változatlan megtartása mellett, ily módon biztosítva az internethasználók információhoz jutásának jogát és a tartalomszolgáltató zavartalan működését.