Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Feltörték a Nemzetbiztonsági Hivatal webszerverét

2001.10.01. 18:31
Ismeretlen tettesek hétfő délután fél hatkor feltörték a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját és az oldalon saját üzenetüket helyezték el. A megváltoztatott oldalon a "Pistikéék" aláírást használó csapat Amerika- és kormányellenes szöveget helyezett el. Álláspontjuk szerint nem adatokhoz akartak hozzáférni, mindössze üzenetüknek akartak minél nagyobb nyilvánosságot.
Az oldalt feltörő csapat gondoskodott arról, hogy üzenete minél nagyobb nyilvánosságot kapjon, ugyanis a törés után néhány perccel e-mailben értesítette erről az Indexet, az RTL Klubot (Batiz András címén) és a Harmonet oldalt. "Remélem nem kapják meg későn az értesítést az eseményről; kb 5 perce lecseréltük az nbh.hu nyitólapját egy véleményre, melyet az amerikai terrortámadást követő magyarországi reakciókkal kapcsolatban nyilvánítunk ki. Reménykedem, hogy önök, mint elismert hírforrások helyet adnak más véleménynek is mint a mostanában elfogadottak, tehát nem engedik befolyásolni magukat" - írják "Pistikéék".

A hivatalnál nem tudtak a törésről

Simicskó István, a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkára az Indextől értesült a fejleményekről, ám nem kívánt nyilatkozni. A hivatal név nélkül nyilatkozó munkatársa elmondta az Indexnek, hogy a honlaptörés nem jelent nagy problémát számukra, hiszen a hackerek csak a weboldalt szolgáltató szervert érték el. A belső adatbázis feltörése lenne igazán komoly probléma, a hivatal belső védelmi rendszere azonban gondoskodik arról, hogy ez ne történhessen meg.

A Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját egy Solaris operációs rendszeren futó Apache szerverszoftver szolgálja ki, melyet az Axelerónál helyeztek el. A hackerek feltehetően valamelyik szoftver biztonsági hiányosságait kihasználva jutottak be a szerverre.

Az Index a feltört oldalon megadott e-mailcímen megkereste kérdéseivel a törést magukra vállaló illetőket. A Hotmailes címről levelező ismeretlenek az IP-cím tanúsága alapján egy számítástechnikai bolt, az Üllői úti Winnercomp routeréről küldték a levelet, ám valószínűsíthető, hogy nincs kapcsolatuk a céggel, hanem ezt a gépet is feltörték.

Csak nyilvánosságot akartak, nem adatokat

Pistikéék meglehetősen szűkszavúan válaszoltak kérdéseinkre, a rendőrségtől tartva. Annyit elárultak, hogy csupán a honlap adataihoz fértek hozzá, más adatokhoz, adatbázisokhoz nem is próbáltak hozzáférni. Mint írták, "nem kerestünk semmit, véleménnyilvánítas volt a cél, a bizonyíték pedig a deface". Az oldalt a törés után egy órával vették le, helyén egyelőre fekete lap látható.

A felülírt oldal szövege
Udv nep!

Hogy miert is kell most ezt a lapot itt latnotok? Egy oka van, meghozza az, hogy az aktualis magyar kormany meglehetosen unszimpatikus magatartast tanusit az usaval szemben. Hogy ez mit is takar pontosan? Mindossze annyit, hogy a "rettenetes" terrotamadas utan rogton kihuzattak mindenhova a fekete zaszlot, mert ugye mi egyutterzunk az amerikai neppel, es a multikkal. Azokkal a multikkal akik elhitetik velunk, hogy a kola nem art a csontjainknak, hogy nem a bankrendszer miatt van ilyen merteku szegenyseg, azokkal, akik megkapjak az adonkat. Mert ugye nekunk ez kotelessegunk.

Kerdezem en, hol volt amerikai amikor a magyaroknak lett volna rajuk szukseguk, hol szolidaritottak ok velunk? Sehol. Mert ugye a WTC nem katonai celpont volt, igy nem volt "etikus" pont ezt megtamadni. Egy szo: Hirosima. Ezt sem neveznem katonai celpontak, masreszrol, miert is ehezik az arab vilag? Miert kell indiat szankciokkal sujtani, mert atomkiserleteket folytat? Amerika ugyanazt csinalja, csak indianak meg szuksege is lehet ra. De mi valtozatlanul szolidaritunk, melyen egyutterzunk a hatalmas gyaszban.

Csurka bacsi persze le van ugatva, hogyha nem a sablon-imat mondja el nyilvanosan, nem azt mondom hogy legyen miep, nem kell nekem az, hogy mennem kelljen erdelybe felszabaditani, es transzparensekkel rohangalni a szlovakoknal. Nem errol van szo, csak igaza van (ebben) es leugatjak... Kell nekunk a NATO tagsag, kell nekunk az eu tagsag, persze, osszevonnak hogy konnyebben iranyithassanak...

De erezzunk egyutt a kormannyal is, hiszen egyes kepviselok fizeteset haromszorosara novelik, nehez elkolteni azt a havi 750ezret (+juttatasok), es torgyan papanak is nehez elkolteni azt a parszazmillat amit hazepitesre kapott a "kiralytol". Mas tema hogy azt a redves koronat is rancigaljak jobbra-balra, de minek, senkit se erdekel, de nembaj, mi arra is kiadunk milliokat, de kell a nepnek a tuzijatek is, igy a pofankba rohoghetnek, hogy az arcunk elott adjak at a penzt a kormanybol az egyes erdekeltsegeknek.

Miert is ne ertsuk meg inkabb az arabokat, akik kozul milliok halnak meg a sivatagban, de ha usaban meghal parezer oltonyos (felreertes ne essek, egyutterzunk veluk es a csaladjaikkal, nem arrol van szo, hogy azokat az eleteket lesz*arjuk), akkor mindenki hozong. Szepen fel van epitve ez a vilag, de nem josolok tul sok jovot neki, valtozasok vannak keszuloben, remeljuk sikeresek lesznek!

Halas koszonettel tartozunk a MatavNet kft. -nek, mely lehetove tette nekunk ezt a deface-t. Mi, apro kis cseppek a hax0raszati tengerben pedig megkernenk a profikat, hogy eljunk bekeben, es ne kelljen suxolni.

- Pistikéék (nbh_fux@hotmail.com)  • Bérelnék
  • Hírek