Erzsébet
1 °C
4 °C

A cégek több mint fele rúgott már ki alkalmazottat internetezésért

2008.03.05. 10:15
Egy több mint 300 amerikai vállalatot érintő felmérés kimutatta, hogy a dolgozók internetezési szokásai nagy szerepet játszanak a kirúgásokban. Az American Management Association munkajogi szövetség által végzett kutatás szerint a cégek egyharmadánál fordult elő, hogy azért rúgtak ki valakit, mert a munkaidejében a céges szabályokat megszegve internetezett. A cégek egynegyedétől kellett már elküldeni alkalmazottat az emailjei miatt.

A leggyakoribb indok a kirúgás mögött, hogy a dolgozó pornót nézegetett munkaidőben, de elég jelentős (a kirúgások több mint egyharmada) részénél csupán annyi volt az indok, hogy az illető túl sokat netezett olyan oldalakat látogatva, amik nem tartoznak a munkájához.

Az emailek miatti kirúgásoknál hasonló módon a céges szabályzatok megsértése, és a belső, céges emailekben megütött hangnem az első számú indok, és 22 százalék az olyan elbocsátások aránya, ahol az ok a túl sok emailezés volt.

Az amerikai cégek kétharmada figyeli az alkalmazottai netes forgalmát, és blokkol előlük bizonyos oldalakat. 18 százalék figyel arra, hogy ne olvashassanak az alkalmazottak blogokat munkaidőben. A cégek közel felénél vannak a gépekre olyan kémprogramok telepítve, amik figyelik a billetnyűzet-leütéseket, a gép mellett aktívan töltött időt, és a gépen levő fájlok változásait. Tíz százalékuk szán arra energiát, hogy kövesse, milyen információk látnak napvilágot a cégről blogokon és közösségi oldalakon.

A kémkedés és ellenőrzés mögött részben jogi félelmek állhatnak. A vizsgált cégek közel negyede járt már úgy, hogy egy perben bizonyítékként mutatták be egy belső céges emailt, 15 százalékuk ellen pedig konkrétan indult már bírósági eljárás egy alkalmazottjuk emailje alapján.

Bár az USA-ban csak két állam kötelezi arra a munkaadókat, hogy tájékoztassák az alkalmazottakat arról, ha megfigyelés alatt áll a számítógépük, a felmérésben részt vevő cégek 83 százaléka saját bevallása szerint megteszi ezt anélkül is, hogy muszáj lenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?