Natália
1 °C
7 °C

Fél év után legyen végleges a törlés

2000.10.15. 14:37
Aki naivan azt gondolja, a DEL gomb megnyomására törlődnek a számítógépéről a kidobásra ítélt adatállományok, egyszer még hidegzuhanyként érheti - például ha a törvénnyel kerül összeütközésbe - mi mindent lehet komolyabb erőfeszítések nélkül kibányászni a gépe merevlemezéről. Egy amerikai bíró számára ez nem más, mint a technika álságos csalása, amire a törvénynek reagálnia kell.
Sokakban nem tudatosul, hogy a frissen törölt állományok csak a képernyőről és a könyvtárakból tűnnek el, a lemezről nem. Teljes valójukban helyreállíthatók, és adott esetben a bíróság előtt bizonyítékként szerepelhetnek.

Míg a fejlődés irama ilyen gyors marad, számítani lehet arra, hogy a számítógépek kiöregednek, és új gépek lépnek a helyükbe. A kidobásra ítélt gépeket a merevlemezükkel együtt bezúzzák, és így evolúciós úton oldódhatnak meg a nem tökéletes adattörlésből eredő gondok.

Viszont az internettel sújtott informatikai korszakban, mint arra maga Bill Gates is kénytelen volt rádöbbenni, a címzett gépén letörlés után akkor is megmaradhat egy levél, ha a feladó gépét gondos kezek már időben a bezúzandó hulladék közé dobták.

A magánszféra védelme

James Rosenbaum bíró a Minnesota állambeli kerületi bíróságról úgy véli, a számítógépek kvázi örök memóriája kegyetlen és csaló tulajdonság, különös tekintettel a DEL gombhoz fűződő illúzióra. Ez a beépített hiba abban a tekintetben veszélyes is, hogy a számítógépek korszakában eltűnt minden lehetőség az egyszer megtett kijelentések visszavonására. Bármit a felhasználó orra alá dörgölhetnek, amit egyszer leírt a gépen, és akár évek múlva is felelősségre vonhatják érte. Ezzel a magánszféra és a szabadság egy szeletkéje vész el - véli a bíró.

Csak a szemünk elől törli az adatokat
A 'The Green Bag' című folyóiratban megjelentetett dolgozatában (In Defense of the DELETE Key, A 'törlés' gomb védelmében) Rosenbaum arra emlékeztet: volt korábban olyan korszak, amikor az emberek valóban bizalmasan beszélhettek egymással. Akkoriban minden további következmény nélkül lehetett akár tilalmas dolgokról eszmét cserélni, vagy bármire rosszmájú megjegyzéseket tenni. És amikor a szabadszájúság pillanata elmúlt, akkor valóban múlté lett, nem kellett attól tartani, hogy bárki visszacitálja a kijelentéseket. Ha valamit leírtak, akkor a papírlapot szét lehetett tépni, vagy el lehetett égetni.

De ma már minden másként van, hiszen a számítógép, és annak 'ördögi szülöttje', az email jórészt felváltotta ezeket a bizalmas beszélgetéseket vagy feljegyzéseket - állapítja meg Rosenbaum bíró. Véleménye szerint egyszerre veszély és hiba az elektronikus múlt hiánya, illetve az a lehetőség, hogy évekig felelősségre lehet vonni valakit egy rossz vicc elmeséléséért. Mivel az emberek nem tökéletesek, és néha visszaszívnak kimondott dolgokat, az adatok helyreállíthatósága aláássa a szólásszabadság alkotmányban is rögzített jogát.

Lehessen már anyázni

Rosenbaum szerint ha valaki egyszer meggondolatlan kijelentést tesz, aztán később mást mond, csak emiatt nem lehet hazugnak vagy bűnösnek nevezni. Hiszen lehetnek az embernek rossz ötletei, amit később elutasít, vagy törölni akar, ha ez utóbbi a nehezen felejtő digitális szemétkosár miatt nem is olyan könnyű. Ezért egyes cégek és óvatos magánszemélyek már csak a legártatlanabb ügyek megvitatására használják az emailt.

Meggondolatlan kijelentések, rossz ötletek őrzője
Még ennél is rosszabb, ha a törlendő de sokáig nem törlődő adatok miatti félelem veszélyes öncenzúrához vezet. A számítógépes korszakban is el kell ismerni, hogy az emberek nem angyalok, ezért Rosenbaum bíró a "cybertrash" bevezetése mellett foglal állást. Ezt a feladatot a DEL gombnak kellene betöltenie, de csak a jog előtt létezhet, valahogy annak analógiájára, amit korábban szét lehetett tépni, el lehetett égetni vagy ki lehetett radírozni.

Rosenbaum azt javasolja, hogy bíróság előtt az adathordozókról kimentett bizonyítékok fél évvel megtörténtük után elévüljenek. Senkit ne lehessen felelősségre vonni fél évvel egy kijelentés megtétele után annak tartalma miatt, kivéve ha az később tettekben jelenik meg, vagy többször is megismétlik, és így megerősítést nyer.

Bár ez nem tökéletes megoldás, de a valós világban nem működhet egy olyan jogrendszer, amely emberi tökéletességet követel meg, és minden átmeneti hibás magatartást büntetéssel honorál. A hiba különben sem az emberben, hanem a számítógép merevlemezében rejlik, amely képtelen az elvárt módon felejteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?