Judit
3 °C
7 °C

A harmadik vonalban vagyunk a kalóztoplistán

2007.05.02. 16:16
Kína után már Oroszországot, és további tíz országot fenyeget gazdasági szankciókkal az USA a szerzői jogok sárba tiprása miatt. Magyarországra is megfigyelés és vizsgálat vár, ha a WTO elfogadja az indítványt.

Tovább gyűrűzik a múlt héten kínai-amerikai diplomáciai szóváltásig fajult kalózbotrány. A filmek, zenék és szoftverek ipari méretű illegális másolásának ügyét az USA most a Világkereskedelmi Szövetség (WTO) elé viszi: 12 ország ellen indítványoz alapos vizsgálatot, és helyez kilátásba gazdasági szankciókat. Magyarország nincs az elsődleges célpontok között, de a harmadik vonalban felsorolt, megfigyelés alá helyezendő 31 ország között igen.

A piszkos tizenkettő

Az amerikaiak a szellemi termékek első számú közellenségének, és a gazdaságukat érő sokmilliárd dolláros kár fő okozóinak továbbra is Kínát és Oroszországot tartják, bár utóbbinál jelentős fejlődést látnak az orosz WTO-tagság megszerzése óta (aminek egyébként tavaly a hírhedt allofmp3.com zenekalóz oldal bezárása volt az egyik feltétele). A Special 301 Report című jelentés főként Kína szerepét taglalja a nemzetközi kalózkodás világában, külön kiemelve a Baidu mp3-kereső és -letöltő hálózat és a pekingi Selyempiac (hírhedt feketepiac, ahol a hamisított áruk aránya 80-100 százalék között mozog) szerepét. A további kalózparadicsomnak minősülő országok a jelentés szerint Argentína, Chile, Egyiptom, India, Izrael, Libanon, Thaiföld, Törökország, Ukrajna és Venezuela.

A harmadik vonalban

A szerzői jogokra kisebb fenyegetést jelentő, de azért vizsgálatot igénylő országok listáján főként Kelet-Európa és Dél-Amerika képviselteti magát, de olyan fejlettebb országok is ide kerültek, mint Kanada, vagy Dél-Korea. Magyarország is itt kapott helyet Guatemala és Indonézia között; a jelentés szerint főleg illegális letöltésekben vagyunk bűnösök, a hagyományos másolóüzemeknek nálunk már leáldozott a napja.

Bár a nagy médiacégek kitörő lelkesedéssel fogadták a jelentést, az Oxfam America jogvédő szervezet sietett megjegyezni, hogy a Special 301 Report indítványai figyelmen kívül hagynak egy sor, az USA által is aláírt nemzetközi egyezményt, amelyek büntetlenül lehetővé teszik fejlődő országok számára a szerzői jog "rugalmas kezelését", míg az az ország lakóinak felzárkózását és oktatását szolgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?