Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A harmadik vonalban vagyunk a kalóztoplistán

2007.05.02. 16:16
Kína után már Oroszországot, és további tíz országot fenyeget gazdasági szankciókkal az USA a szerzői jogok sárba tiprása miatt. Magyarországra is megfigyelés és vizsgálat vár, ha a WTO elfogadja az indítványt.

Tovább gyűrűzik a múlt héten kínai-amerikai diplomáciai szóváltásig fajult kalózbotrány. A filmek, zenék és szoftverek ipari méretű illegális másolásának ügyét az USA most a Világkereskedelmi Szövetség (WTO) elé viszi: 12 ország ellen indítványoz alapos vizsgálatot, és helyez kilátásba gazdasági szankciókat. Magyarország nincs az elsődleges célpontok között, de a harmadik vonalban felsorolt, megfigyelés alá helyezendő 31 ország között igen.

A piszkos tizenkettő

Az amerikaiak a szellemi termékek első számú közellenségének, és a gazdaságukat érő sokmilliárd dolláros kár fő okozóinak továbbra is Kínát és Oroszországot tartják, bár utóbbinál jelentős fejlődést látnak az orosz WTO-tagság megszerzése óta (aminek egyébként tavaly a hírhedt allofmp3.com zenekalóz oldal bezárása volt az egyik feltétele). A Special 301 Report című jelentés főként Kína szerepét taglalja a nemzetközi kalózkodás világában, külön kiemelve a Baidu mp3-kereső és -letöltő hálózat és a pekingi Selyempiac (hírhedt feketepiac, ahol a hamisított áruk aránya 80-100 százalék között mozog) szerepét. A további kalózparadicsomnak minősülő országok a jelentés szerint Argentína, Chile, Egyiptom, India, Izrael, Libanon, Thaiföld, Törökország, Ukrajna és Venezuela.

A harmadik vonalban

A szerzői jogokra kisebb fenyegetést jelentő, de azért vizsgálatot igénylő országok listáján főként Kelet-Európa és Dél-Amerika képviselteti magát, de olyan fejlettebb országok is ide kerültek, mint Kanada, vagy Dél-Korea. Magyarország is itt kapott helyet Guatemala és Indonézia között; a jelentés szerint főleg illegális letöltésekben vagyunk bűnösök, a hagyományos másolóüzemeknek nálunk már leáldozott a napja.

Bár a nagy médiacégek kitörő lelkesedéssel fogadták a jelentést, az Oxfam America jogvédő szervezet sietett megjegyezni, hogy a Special 301 Report indítványai figyelmen kívül hagynak egy sor, az USA által is aláírt nemzetközi egyezményt, amelyek büntetlenül lehetővé teszik fejlődő országok számára a szerzői jog "rugalmas kezelését", míg az az ország lakóinak felzárkózását és oktatását szolgálja.