Alfréd
-2 °C
2 °C

Kirúgták az órán pornót néző tanárt

2001.12.03. 17:08
Szolgálati kötelességszegés miatt felfüggesztettek és kirúgtak egy tanárt Ausztria Voralberg tartományában, mert egy tanóra során a diákjai szeme láttára pornóoldalakat keresett fel az oktatást segítő számítógépen.
Feldkirch gimnáziumának egyik tanárja óra közben a hangulata javítására szexoldalakat keresett fel a világhálón. A pedagógust a szolgálati kötelességszegés miatt az iskolaszék felfüggesztette, a szolgálati viszonyát pedig megszüntették. A Der Standard idézi a Vorarlberger Nachrichten hétvégi számát, és eszerint az információkat megerősítette az illetékes tartományi oktatásügyi tanácsos és Siegi Stemer, a vorarlbergi oktatási tanács elnöke.

Beismerte tettét a tanár

Az eddigi adatok szerint a tanerő az oktatáshoz használt számítógépen pornóoldalakat nézegetett, és ezt a gyerekek is látták. Amikor a pikáns esetre fény derült, az iskolaigazgató értesítette a felügyeleti szerveket. Néhány napig vizsgálták a körülményeket, majd az érintett tanár felfüggesztése mellett döntöttek. "A helytelen magatartás egyértelműen bebizonyosodott, és a tanár is beismerte tettét" - nyilatkozta az ORF-nek Siegi Stemer. Ezért cselekedhettek a hatóságok ilyen gyorsan és következetesen.

Ellenőrzött hozzáférés

A tartomány iskoláinak számítógépein elméletileg blokkolják a pornóoldalakhoz való hozzáférést, de a kellemetlen eset nyomán általános ellenőrzést rendeltek el. "A tanórán való hozzáférést blokkolni kell az ilyen dolgokhoz" - jelentette ki Stemer. Rendszerint ez is a helyzet, de az oktatási tanács elnöke a biztonság kedvéért elrendelte a hozzáférések felülvizsgálatát.