Mátyás
-6 °C
1 °C

Nagy Testvér figyeli a kispajtásokat

2005.02.11. 10:30
RFID-chipek viselésére kötelezte diákjait egy kaliforniai általános iskola igazgatója. A szülők és a polgárjogi szervezetek tiltakoznak a módszer ellen, az igazgató viszont legszívesebben még a vécét is beantennázná.

Rádiófrekvenciás azonosító chipekkel fegyelmezi a nebulókat egy kaliforniai kisváros, Sutter általános iskolájának igazgatója. Az alig háromezer lelkes település egyetlen iskolájába, a Brittanbe járó diákok január közepe óta olyan kártyákat kötelesek a nyakukba lógatva hordani, amelyek a fényképükön, a nevükön és osztályukon kívül egy úgynevezett RFID-chipet is tartalmaz. A féltéglányi méretű csomag, amibe a jeladót szerelték, minden olyan alkalommal jelzi a tanulók helyzetét, amikor azok az iskolában elhelyezett vevőantennák hatósugarába érnek. Az RFID egyedi aznosító, így a tanárok tanulóra lebontva, marokszámítógépen követik a célszemélyek mozgását.

Vonalkódot a gyerekre

Az iskola igazgatója, Earnie Graham azért vezette be a rendszert, hogy egyszerűbben lecsaphasson a lógósokra és az iskola berendezését megrongáló vandálokra, illetve hogy javítson a tanulók biztonságán. Tervezi azt is, hogy az elektronikus chipeket vonalkód-leolvasóval egészíti ki, ami a menzán való fizetést és a könyvkölcsönzést lehetne egyszerűsíteni. Egyes szülők azonban felháborítónak tartják az ötletet, amit Graham a szülők tudta nélkül valósított meg.

Michael Cantrall, akinek két gyereke is a Brittanbe jár, megtiltotta nekik, hogy viseljék az RFID-chipeket, és az ACLU-hoz, az egyik legbefolyásosabb amerikai polgárjogi szervezethez fordult segítségért. Cantrall az Associated Pressnek elmondta: szerinte a biztonság fokozásának más módja is van, mint hogy a gyerekeket egy raktárkészlet darabjaihoz teszik hasonlatossá. Az ACLU képviselője kedden személyesen is részt vett a Brittan tantestületi ülésén, és arra figyelmeztette a tanárokat, hogy ha egy iskola RFID-chipeket használ a diákok megfigyelésére, félő, hogy más intézmények is követik a példát.

Az igazgató viszont nem is érti, mi a baj a nyomkövető rendszerrel, sőt tovább is fejlesztené azt: további tervei között szerepel, hogy az öltözők mellékhelyiségeit is beantennázza, mert ott gyakran taptasztalhatók a kis vandálok bűntetteinek nyomai. A polgárjogi harcosok helyzetét mindenképpen megnehezíti, hogy Graham nemcsak igazgató, hanem az egyiskolás körzet tanfelügyelője is egyben.