Ervin
14 °C
21 °C

Egyetemistákat perelnek az amerikai lemezkiadók

2003.04.04. 13:14
Az amerikai lemezkiadók szövetsége a fájlcsere elleni keresztes hadjáratának újabb frontvonalát nyitotta meg: a közelmúltban beperelt négy diákot, akik az egyetemi hálózaton fájlkereső szolgáltatást üzemeltettek.
Az alperesek a Rensselaer műszaki intézet két hallgatója, valamint a Princeton és a Michigan műszaki egyetem egy-egy diákja, írta a News.com. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) egyébként eddig a fájlcserélők felhasználóit nem perelte.

"Jól tudják, mit csinálnak"

"Azok az emberek, akik az ilyen egyetemi hálózatokat működtetik, jól tudják, mit csinálnak: egy kifinomult hálózatot működtetnek, ami lehetővé teszi a zenelopást" - áll Cary Shermannak, a RIAA elnökének nyilatkozatában.

Az egyetemi hallgatókat a szövetség már a Napster 1999-es megjelenése óta gyanakodva figyelte, egyébként nem teljesen alaptalanul. Az egyetemek sávszélességének akár több mint a felét foglalják le a zene-, szoftver- és filmletöltések és feltöltések.

Az iskolák számos módszerrel próbálkoztak már ennek megállítására, a forgalom blokkolásától elkezdve a számítógépek elkobzásáig. Egy közelmúltbéli kongresszusi meghallgatáson egyes törvényhozók már az egyetemi fájlcserélők büntetőjogi felelősségre vonását követelték.

"Helyi Napsterek"

A beadványokban a RIAA az egyetemi keresőszoftvereket - ezeknek több fajtája van, ilyen például a Phynd, a Flatlan vagy a Direct Connect - a Napsterhez hasonlítja, és "helyi Napsternek" nevezi őket.

A valóságban a három kereső által használt technológia meglehetősen különbözik egymástól. A Direct Connect hasonlít legjobban a Napsterre, a felhasználók itt egy központi szerverre tudnak kapcsolódni, kereshetnek egymás gépén és le is tölthetnek fájlokat.

Ezzel szemben a Flatlan csupán egy olyan keresőmotor üzemeltetését teszi lehetővé, amivel a felhasználó az egyetemi hálózat azon gépein kutakodhat, melyeken engedélyezve van a fájlmegosztás. A Kazaa-val vagy a Napsterrel ellentétben, melyek egy addig nem létező hálózatot alakítottak ki, a Flatlan csupán egy már létezőn keres.

A Phynd egy hagyományos keresőmotor, amit a felhasználók konfigurálhatnak, FTP-, web- vagy helyi hálózati keresésre. Jogi szakértők szerint azonban mindezek az eltérések nem feltétlenül befolyásolják majd a bíróság döntését.

Úgy tűnik

"Úgy tűnik, a szoftver csak indexeli a fájlokat a hálózaton, aminek az emberek már egyébként is tagjai" - mondta Fred Von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet ügyvédje a News.com-nak. A szervezet korábban fájlcserélő cégeket is védett a RIAA ellen. - "Véleményünk szerint nincs semmi baj egy ilyen eszköz létrehozásával, és úgy tűnik, nincs semmi probléma a futtatásával sem."

A diákok akkor tévednek kevésbé törvényes területre, amikor ezek az indexek és keresési eredmények MP3-fájlokat tartalmaznak, mondta Lohmann. A RIAA beadványa szerint volt olyan diák, aki egyúttal több száz zeneszámot is tárolt a saját gépén.

A RIAA szerint a technológiai eltérések nem számítanak. Azok "szerzői jogi szempontból irrelevánsak" - mondta Matt Oppenheim, a szövetség alelnöke. - Ezek a hálózatok mind egy célra lettek létrehozva, és jogsértésre használják őket." Valamennyi pert szövetségi bíróságon indították, és a diákokat nem értesítették előzőleg, mondta el Oppenheim.