Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hétfőn elveszítheti Unix-licencét az IBM

2003.06.13. 15:38
A pénzügyi gondokkal küszködő SCO Group márciusban egymilliárd dollárra perelte be az IBM-et. A vállalat szerint az IBM jogtalanul használta föl a birtokában lévő Unix operációs rendszer bizonyos részeit. A SCO szerdán bejelentette: érvényteleníti a vállalattal kötött licencszerződését, ha június 13-ig nem sikerül megegyezniük.
A SCO állítása szerint a Unix kódját illegálisan másolták be a Linux operációs rendszer magjába, a kernelbe. A vállalat szerint a 2.4 és 2.5 verziójú kernelben, illetve a SuSE és a RedHat bizonyos termékeiben lehet megtalálni a kifogásolt részleteket, írta a Cnet. Az SCO agresszív támadását kritizálók úgy vélik, hogy a Linuxban található Unix kódok nem képezhetik a vállalat tulajdonát, mivel az SCO saját maga is kiadott egy Linuxot, amelyre a nyílt forráskód érvényes. Az SCO azonban már elkötelezte magát amellett, hogy a jövőben a unixos termékekből és a hozzájuk kapcsolódó licencek értékesítéséből fog megélni, és szerinte valójában nem tette nyílttá annak forráskódját.

Az IBM szóvivője, Trink Guarino elmondta: a cég nem követett el semmit, ezért semmit sem tehetnek az ügyben. A szellemi tulajdonjogot birtokló SCO Rich Gray szerint a bírósághoz fordulhat ideiglenes intézkedést kérve, amely megakadályozhatja az IBM unixos termékeinek az értékesítését. Az SCO a Cnet információi szerint hétfőn fogja megtenni az első lépéseket ez ügyben.

A jogászok szerint az SCO esélyesebb

Egy szellemi tulajdonjoggal foglalkozó John Ferrell úgy véli, hogy az SCO-nak egy jogi alapelv miatt nagyobb az esélye a per megnyerésére. A jogi alapelv - amely 1887-ben, egy vemhes tehén eladása után jött létre - kimondja, hogy a szerződéseket abban az esetben semmissé lehet tenni, ha a két fél félreértette a szerződés valódi tartalmát.

Az ügy mindenesetre kellőképpen ráirányítja a figyelmet a Linux kernelre is érvényes General Public License (GPL) szerződésre, melynek értelmében a program forráskódját bárki szabadon elolvashatja, módosíthatja és újraforgalmazhatja, azzal a feltétellel, hogy a változtatásokat nyilvánosságra hozza, illetve hogy az új kódra is ugyanezek a feltételek lesznek érvényesek. Mark Radcliffe védőügyvéd szerint az ügy mindenképpen a nyílt forráskód próbája lesz, de ő is úgy véli, hogy az SCO fog kikerülni győztesként. Szerinte igen vitatható az a kijelentés, hogy a vállalat nyílttá tette a Unix kódjait.

A másolás - ha valóban megtörtént - nemcsak a törvényeket sérti meg, hanem a nyílt forráskódú mozgalom alapvető filozófiáját is, amely elméletileg a független fejlesztési folyamatok sikerével büszkélkedik. "Két különböző filozófia összecsapását láthatjuk, remélem mindkettő számára van elég hely" - vélekedett George Weiss, a Gartner elemzője. "A nyílt forráskódot a jövőben egyre többen fogják használni, de előbb rendbe kell tenniük ezeket a dolgokat" - tette hozzá.

Több multit érzékenyen érint

A Unix széles körben használt operációs rendszer, amelyet eredetileg az AT&T laboratóriumában fejlesztettek ki harminc évvel ezelőtt. Manapság a Unix számos változata van forgalomban, amelyeket többnyire vállalati és kormányzati szervereken használnak. A Linux olyan Unix-változat, amelyet szabadon lehet terjeszteni és módosítani. A Linuxot is meglehetősen sok nagyvállalat használja, például a Lufthansa, a Deutsche Bank, a Panasonic és a Daimler Chrysler.

A Unix korábbi tulajdonosa, a Novell korábban megpróbálta megakadályozni az SCO akcióját, azt állítva, hogy soha nem adta el a vállalatnak a Unixhoz kapcsolódó szabadalmakat és szerzői jogokat, de a héten visszavonta állítását, amikor az SCO ráirányította a figyelmét az eredeti szerződés egyik módosítására.

Érvek pro és kontra

Az SCO vádjai azonban megdőlhetnek, ha kiderül, hogy a vállalat a saját Linux termékében nyilvánossá tette a kérdéses Unix kódokat. "Ők szállították a terméket, és éppen emiatt a kódra a GLP licenc lett érvényes" - mondta Richard Seibt, a SuSE Linux vezérigazgatója a Cnetnek. A LinuxTag fejlesztői szövetség közleményében az áll, hogy néhány héttel ezelőtt az SCO - a UnitedLinux tagjaként - saját maga is forgalmazta a Linux kernelt. Ezért, még ha az SCO birtokolja is a Linux kernel bizonyos részeit, a GPL alatti forgalmazás ingyenes szoftverré tette azokat."

"A GPL megköveteli, hogy a szerzői jog tulajdonosa a forráskód felajánlásával kapcsolatos szándékát megerősítse. A kódokat nem lehet véletlenül GPL alá vinni" - fejtette ki véleményét Chris Sontag, az SCO elnökhelyettese. Eben Moglen, a Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) tanácsadója nem ért egyet az SCO álláspontjával, és az SCO kijelentéseit felelőtlennek tartja. Szerinte a szóban forgó Linux termék csomagolása, meghirdetése és piacra dobása semmiképpen sem mondható véletlen cselekedetnek. Az SCO állítása ugyanis azt jelentené, hogy fogalma sem volt arról, mi került a dobozokba. Moglen szerint ez pontosan olyan, mint ha egy könyvkiadó azt mondaná a szerzőnek: "ha elolvastuk volna a novelláit, akkor láttuk volna milyen jók, és drágábban adtuk volna a könyveket".