Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Spammereket perel a Microsoft

2003.06.18. 15:21
A Microsoft tizenöt pert indított spammerek ellen az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A redmondi óriáscég szerint az alperesek összesen több mint kétmilliárd kéretlen reklámlevelet küldtek internetes előfizetőinek.
A vállalat tizenhárom keresetet Washington államban nyújtott be, ahol nemrégiben elfogadtak egy spamellenes törvényt, kettőt pedig brit bíróságokon. Brad Smith, a Microsoft főtanácsadója úgy véli, hogy a spamek ügye globális szervezést igényel, hogy az ipar és a kormány megvédhesse a fogyasztókat.

A spammerek sok esetben megtévesztő tárgyat adnak az emailnek, ezért a címzettek nem is gyanítják, hogy a levelek pornográf képeket tartalmaznak, vagy társkereső oldalakat és más felnőtteknek szóló szolgáltatásokat hirdetnek. Az egyik esetben az email egy nem létező számítógépes vírus jelenlétére figyelmeztette az olvasókat, és egy biztonsági javítás letöltésére szólította föl őket, ám a frissítőcsomag csak egy eszköztárat tartalmazott, amely nyomon követte a felhasználó internetezési szokásait, állt a Microsoft közleményében.

"A becslések szerint a spam a teljes emailforgalomnak több mint 50 százalékát teszi ki, és hatékonyságcsökkenés formájában 2002-ben több mint két és félmilliárd euró veszteséget okozott az európai vállalatoknak. Úgy gondoljuk, hogy a probléma hatásosan koordinált módon oldható meg, melynek része a technológia, az iparági önszabályozás, az erős jogi keretrendszer, valamint a spammerekkel szembeni célzott fellépés." - mondta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft EMEA elnök-vezérigazgatója. A vállalat már korábban megállapodást kötött a Yahoo, az EarthLink és az America Online szolgáltatókkal arról, hogy közösen próbálják megoldani a spammel kapcsolatos technikai kérdéseket, és a jövőben kormányzati és bűnüldöző szervekkel is együtt kívánnak működni.