Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Internetre került az öngyilkos videója

2004.04.09. 15:22
Kikerült a webre az a felvétel, amit egy biztonsági kamera készített egy huszonéves amerikai férfi öngyilkosságáról. Az eset miatt a jogvédők garanciákat követelnek, hogy a térfigyelő kamerák ne sérthessék a lakótelepek lakóinak magánszféráját és jogait.
Kikerült az internetre egy biztonsági kamera felvétele, melyen a 22 éves Paris Lane látható, amint főbe lövi magát egy lakótelepi ház előcsarnokában, írta a News.com. A videót egy New York-i lakótelep térfigyelő kamerája rögzítette március 16-án. A felvétel a Consumption Junction című weboldalon bukkant fel, "Bemutatjuk: Az öntisztuló lakótelep" címmel. A videót azóta eltávolították.

Emailben kapta

Az áldozat családja és a jogvédők is tiltakoznak amiatt, hogy ilyesmi megtörténhet. "Nem ellenzem a megfigyelő kamerákat - mondta Martha Williams, az áldozat anyja. - De azzal már van problémám, hogy hogyan kezelik a kazettákat. A fiamat kétszer ölték meg - tette hozzá. - Először ő maga csinálta, másodjára az internet."

Lane, aki rapsztárnak készült, azért szánta el magát az öngyilkosságra, mert a barátnője szakított vele, közölte a rendőrség, ami megkezdte a vizsgálatot az ügyben. A New York Post úgy tudja, hogy már visszakövették a nyomokat egy külvárosi rendőrig, aki azt mondta, hogy a videót egy barátjától kapta emailben.

Nem kapnak oktatást

Az ügyben meghallgatást tartott C. Virginia Fields, Manhattan polgármestere, ahol Hiram Monserrate exrendőr, jelenleg a városi tanács tagja elmondta: a kamerák csökkentik a bűnözést, de a rendőrök nem kapnak oktatást a magánszférára vonatkozó jogokat illetően.

A város körülbelül 3100 kamerát üzemeltet a szegényebb környékeken, ahol a lakosság öt százaléka él, mondta Beth Haroules, egy jogvédő szervezet, a New York Civil Liberties Union ügyvédje. Ezek az emberek szinte kivétel nélkül kisebbségiek. "Körülbelül 434 ezer New York-it - közepes vagy alacsony keresetű színesbőrűeket - figyel meg a rendőrség - mondta. - Ez megdöbbentő szám."

Hozzátette: a kamerák biztonságot nyújtanak, de "kulcsfontosságúak lennének a garanciák arra nézve, hogy a lakótelepeken lakók nincsenek kényszerítve magánszférájuk feladására." Lane családja ügyvédhez fordult, hogy eldöntsék, indítanak-e pert a város ellen.