Judit
2 °C
7 °C

Bill Gates tanúskodni fog

2002.02.14. 14:15
A Microsoft elleni kartellpert folytató kilenc amerikai szövetségi állam ügyvédei a bíróságnak benyújtották tiltakozásukat a szoftvercég által váratlan sietséggel kijelölt újabb tanúk miatt. A Microsoft a hét elején, néhány órával a szabott határidő előtt újabb tanúk hosszú listáját adta be. Azóta a szövetségi államok bejelentették, hogy látni akarják a Windows forráskódját.
A bíróság elé beidézett tanúk között nagy meglepetésre szerepel Bill Gates, a Microsoft alapítója és Steve Ballmer, a cég elnöke. Gates mostanáig vonakodott tanúként vallomást tenni. Az emlékezetes videofelvétel, amely tanúkihallgatásként készült, de a felperesek nyomására bemutatták a bíróságnak, a közvélemény előtt is igen negatív fényben tüntette fel a céget.

Tanúkat selejteznének az államok

A pert folytató kilenc szövetségi állam sajtóértesülések szerint a javasolt tanúk közül 16-ot töröltetnének a listáról. A felperes oldal ügyvédei azzal érvelnek, hogy ezeket a tanúkat taktikai okokból csak a bejelentési határidő lejártakor nevezték meg. Szerintük a Microsoft ezzel megkísérli lassítani az eljárás menetét, kihasználhassa a piacot domináló pozícióját más vállalatok és a fogyasztók kárára.

A vitatott listán a magas rangú Microsoft-vezetők mellett 21 független tanú neve is szerepel, akiket az eljárás további menetétől függetlenül szólítanának a tanúk emelvényére. Köztük van Kenneth Glueck, az Oracle menedzsere, aki a Microsoft szerint prominens szerepet vállalt a 18 felperes szövetségi államnak felkínált peren kívüli egyezség 9 állam általi elutasításában. A most folyó eljárásban a következő meghallgatásra március elején kerülhet sor.

Újból a forráskódot akarják a felperes államok

Időközben a felperesként szereplő kilenc szövetségi állam képviselői bejelentették, hogy hozzá kívánnak férni a Windows operációs rendszer forráskódjához. Reményeik szerint sikerül bizonyítani, hogy a Microsoft számára nem jelent gondot olyan módosítások beépítése, melyeket különben a per során akarnak kikényszeríteni.

Ezek közé tartozik, hogy a Microsoft a jövőben a teljes operációs rendszert Internet Explorer nélkül is köteles kínálni. Ez azonban a Microsoft meglátása szerint oda vezetne, hogy a Windows a jelenlegi formájában használhatatlanná válna.

Leválasztható-e sérülésmentesen a böngésző?

A szoftvercég a bírósági eljárás folyamán vizsgálta a Windows egyes programjainak leválasztását. Ennek során azonban a redmondi szakembereknek azt kellett megállapítaniuk, hogy a szoftveres kiegészítők leválasztása az operációs rendszer sérülését eredményezi.

A felperesek most a forráskód vizsgálatával kívánják bebizonyítani, hogy az internetes böngésző és a csatolt állományainak teljes eltávolítása a Microsoft állításaival ellentétben minden további nélkül elvégezhető.

"A Microsoft nem védekezhet a bíróság előtt a forráskód kialakításával, miközben a felperes oldaltól megtagadja a lehetőséget, hogy ezen érvek megalapozottságát a kód vizsgálatával ellenőrizhessék" - áll a beadvány indoklásában.

A várakozásoknak megfelelően a Microsoft azonnal visszautasította az államok kezdeményezését. A szoftvercég egyik szóvivője annak a félelmének adott hangot, hogy a konkurencia is hozzáférhetne a forráskódhoz.

A Caldera már láthatta a forrást

Egy korábbi eljárásban a Microsoftnak már ki kellett teríteni a lapjait. Bírói ítélet kötelezte, hogy a Caldera szakértői megvizsgálhassák a Windows 95 forráskódját: valóban nincsenek benne szándékos csapdák elrejtve, hogy az MS-DOS konkurens DR-DOS futtatása lehetetlen legyen. Akkor a Microsoft végül peren kívül megegyezett a Calderával, és elfogadta a cég kártérítési követeléseit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?