Bill Gates tanúskodni fog

2002.02.14. 14:15
A Microsoft elleni kartellpert folytató kilenc amerikai szövetségi állam ügyvédei a bíróságnak benyújtották tiltakozásukat a szoftvercég által váratlan sietséggel kijelölt újabb tanúk miatt. A Microsoft a hét elején, néhány órával a szabott határidő előtt újabb tanúk hosszú listáját adta be. Azóta a szövetségi államok bejelentették, hogy látni akarják a Windows forráskódját.
A bíróság elé beidézett tanúk között nagy meglepetésre szerepel Bill Gates, a Microsoft alapítója és Steve Ballmer, a cég elnöke. Gates mostanáig vonakodott tanúként vallomást tenni. Az emlékezetes videofelvétel, amely tanúkihallgatásként készült, de a felperesek nyomására bemutatták a bíróságnak, a közvélemény előtt is igen negatív fényben tüntette fel a céget.

Tanúkat selejteznének az államok

A pert folytató kilenc szövetségi állam sajtóértesülések szerint a javasolt tanúk közül 16-ot töröltetnének a listáról. A felperes oldal ügyvédei azzal érvelnek, hogy ezeket a tanúkat taktikai okokból csak a bejelentési határidő lejártakor nevezték meg. Szerintük a Microsoft ezzel megkísérli lassítani az eljárás menetét, kihasználhassa a piacot domináló pozícióját más vállalatok és a fogyasztók kárára.

A vitatott listán a magas rangú Microsoft-vezetők mellett 21 független tanú neve is szerepel, akiket az eljárás további menetétől függetlenül szólítanának a tanúk emelvényére. Köztük van Kenneth Glueck, az Oracle menedzsere, aki a Microsoft szerint prominens szerepet vállalt a 18 felperes szövetségi államnak felkínált peren kívüli egyezség 9 állam általi elutasításában. A most folyó eljárásban a következő meghallgatásra március elején kerülhet sor.

Újból a forráskódot akarják a felperes államok

Időközben a felperesként szereplő kilenc szövetségi állam képviselői bejelentették, hogy hozzá kívánnak férni a Windows operációs rendszer forráskódjához. Reményeik szerint sikerül bizonyítani, hogy a Microsoft számára nem jelent gondot olyan módosítások beépítése, melyeket különben a per során akarnak kikényszeríteni.

Ezek közé tartozik, hogy a Microsoft a jövőben a teljes operációs rendszert Internet Explorer nélkül is köteles kínálni. Ez azonban a Microsoft meglátása szerint oda vezetne, hogy a Windows a jelenlegi formájában használhatatlanná válna.

Leválasztható-e sérülésmentesen a böngésző?

A szoftvercég a bírósági eljárás folyamán vizsgálta a Windows egyes programjainak leválasztását. Ennek során azonban a redmondi szakembereknek azt kellett megállapítaniuk, hogy a szoftveres kiegészítők leválasztása az operációs rendszer sérülését eredményezi.

A felperesek most a forráskód vizsgálatával kívánják bebizonyítani, hogy az internetes böngésző és a csatolt állományainak teljes eltávolítása a Microsoft állításaival ellentétben minden további nélkül elvégezhető.

"A Microsoft nem védekezhet a bíróság előtt a forráskód kialakításával, miközben a felperes oldaltól megtagadja a lehetőséget, hogy ezen érvek megalapozottságát a kód vizsgálatával ellenőrizhessék" - áll a beadvány indoklásában.

A várakozásoknak megfelelően a Microsoft azonnal visszautasította az államok kezdeményezését. A szoftvercég egyik szóvivője annak a félelmének adott hangot, hogy a konkurencia is hozzáférhetne a forráskódhoz.

A Caldera már láthatta a forrást

Egy korábbi eljárásban a Microsoftnak már ki kellett teríteni a lapjait. Bírói ítélet kötelezte, hogy a Caldera szakértői megvizsgálhassák a Windows 95 forráskódját: valóban nincsenek benne szándékos csapdák elrejtve, hogy az MS-DOS konkurens DR-DOS futtatása lehetetlen legyen. Akkor a Microsoft végül peren kívül megegyezett a Calderával, és elfogadta a cég kártérítési követeléseit.  • Tippek
  • Biztosítás