Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A Tilos nem a Rádió C-t támadja

2001.04.26. 19:30
Zombizós jegyzetemre reagálva a Tilos Rádió kuratóriuma leszögezi: nem a Rádió C-t támadja, amennyiben pert indít az ORTT ellen. Több olvasónk szerint nem a Mária lesz a nevető harmadik, illetve nincs több szabad budapesti frekvencia - ez utóbbi kérdésnek, ígérjük, a későbbiekben utána fogunk nézni. A vita a Törzsasztal fórumain folytatódik.

Kedves Index!

Egyáltalán nem értünk egyet Bodoky Tamásnak április 24-én közölt cikkével, amelyben a szerző a Tilos Rádiót kárhoztatja, amiért pert indít az ORTT ellen a 88,8 MHz-es frekvenciáról szóló döntés szabálytalanságai miatt. (Hogy valóban perelünk-e, azt hamarosan megmondjuk.)

Mint közismert, a frekvenciát a Rádió C nyerte el, a szerző álláspontja szerint erre való tekintettel az antirasszista Tilos Rádiónak inkább örülnie kellene egy cigány rádió létrejöttének, nemhogy perelni.

Szerintünk ez tévedés. A helyzet ugyanis az, hogy a törvényesség (patetikusabban: az Igazság) szempontjából teljesen mindegy, hogy ki nyerte el a frekvenciát. Örülnénk a Rádió C elindulásának, ha az teljesen szabályos körülmények között történne, sőt, úgy gondoljuk, hogy nem csupán helyi frekvencia járna (és járt volna már régen) az ügynek. Ha azt gondolnánk, hogy antirasszista hagyományainkból kifolyólag, hogy fontosabb a Rádió C frekvenciához jutása, mint a sajátunké, akkor eleve el pályázatot sem lett volna szabad beadnunk.

A jelenlegi helyzetnek nehéz lenne örülni. A tét szerintünk nagyobb, mint a Rádió C (vagy mint a Tilos Rádió) sorsa: az a kérdés, hogy megteheti-e az ORTT, hogy politikai vagy egyéb, a pályzati kiírásban nem szereplő preferenciák alapján dönt, figyelmen kívül hagyva a vonatkozó, részben saját maga által alkotott joganyagot. Az ORTT szerencséje az, hogy minden rádió és televízió függ tőle: ha nyert azért, mert működése során az ORTT fogja felügyelni tevékenységét, ha pedig nem nyert, akkor azért, mert legközelebb nyerni szeretne, így kevesen emelik fel a hangjukat döntéseik ellen. Ezért az ORTT-ben joggal alakulhatott ki az a benyomás, hogy bármit megtehet, például azt is, hogy 8 pontot műsorszolgáltatási tapasztalatra egy megalakulás előtt lévő rádiónak, és három pontot egy olyannak, amely 5 és fél éve egyetlen nap megszakítás nélkül működik, azaz a pontrendszert egy mindentől független, csak saját döntéseinek takarójaként működő eszközként kezeli. Ezen szeretnénk mi változtatni, és ha sikerül, akkor nem feltétlenül a Tilosnak lesz jobb, hanem mindenkinek, aki valamilyen hivatalos viszonyba kerül az ORTT-vel. Például a Rádió C-nek is, mégha rövid távon kellemetlen is nekik az ügy.

A Tilos nem a Rádió C-t támadja. Nem gondoljuk, hogy ők tettek valamit annak érdekében, hogy törvénysértő legyen az eljárás. Nem gondoljuk, hogy törvénytelenül befolyásolni akarták volna a pályázat kimenetelét, nem gondoljuk, hogy ők tehetnek arról, ami történt. Szimpátiával figyeljük őket, egyrészt a képviselt ügy, másrészt az emberi szálak miatt (az alapítók komoly tilosos múlttal rendelkezenk); bármilyen furcsa, amikor az előző pályázati fordulóban segítséget kértek, segítettünk is nekik a pályázat összeállításában. Amikor nem tudtunk megállapodni velük a közös pályázás feltételeiben, egyoldalúan felajánlottunk napi hat órát nekik arra az esetre, ha mi nyernénk - ez az ajánlatunk még ma is áll egyébként, bár nem tudjuk, hogy kívánnának-e élni vele.

Ha Bodoky Tamás tanácsait követve meghúznánk magunkat és azt mondanánk, hogy elvégre ők mégis fontosabbak mint mi, akkor abba a hibába esnénk, amelybe az ORTT is: nem egyenlő mércével mérnénk. Mi indokolhatná, hogy amennyiben a Rádió C nyer, nem megyünk perre, de ha a Mária Rádió vagy a Yes Rádió, akkor igen? Semmi, szerintünk, sőt, ez nagyon visszás lenne.

Van ezeken kívül egy teljesen éthetetlen része az írásnak, amely szinte kizárólag olyan valótlanságokat tartalmaz, amelyek hamis voltáról bárki könnyen meggyőződhet. Ezt a részt muszáj vagyunk mondatról mondatra végigcsócsálni.

1."Abban hogy a Tilos oda jutott, ahová, nem elhanyagolható a Rádiót ügyvezető társulat szerepe. Ők voltak azok, akik egy politikai alku részeként 1993-ban felhagytak a kalózkodással cserében egy legális frekvenciára szóló ígéretért."

1993-ban teljesen más volt a rádió ügyvezetése mint jelenleg, nincs személyi átfedés sem a kettő között, azóta többször is változott a vezetés összetéteke. Ezzel azonban nem azt akarjuk mondani, hogy az akkor vezetés döntése hibás volt és mi nem értünk vele egyet. A politikai alku hazugság, ilyen sosem volt. A Tilos nem valamilyen alku részeként hagyott fel a kalózkodással: a kalózkodás ideológiai alapja a frekvenciamoratórium jogszerűtlensége volt, a frekvenciamoratórium végével a kalózkodás indokolatlanná vált. A Tilos egyébként nem önmagáért a kalózkodásért kalózkodott, hanem a rádiózásért, amelynek ekkor nem volt más módja.

2. "Ők voltak képtelenek osztozni a 98 megaherzes sávon a másik két közösségi adóval, ahogyan a C-nek is csak értéktelen műsorsávokat hagytak volna a 88,8-on, amikor felmerült a közös pályázás ötlete." Valóban nem akartunk osztozni a Civil és a Fiksz Rádióval és ezt ma is helyes döntésnek tartjuk, a jelenlegi - sajnos jóval kevesebb ember által hallgatható - 24 órás adás is bizonyítja, hogy kinőttük a 12 órát, a műsorok színvonalának nagyon jót tett, hogy végre lett helyünk beengedni a jelentkezőket (ebben az esetben sem a Civillel és a Fikszszel volt tehát bajunk).

Az, hogy értéktelen műsorsávokat hagytunk volna a C-nek, amikor felmerült a közös pályázás ötlete, hazugság. A megegyezés nem is ezen bukott el, hanem a műsoridő mennyiségi elosztásán: mi - a Civil és a Fiksz esetében is követett logikával - szerettük volna legalább napi 4 órával növelni műsoridőnket (16 óra:8 óra), míg a C ragaszkodott a 12:12 óra elosztáshoz. A műsorsávok értékéről csak futólag beszéltünk, amikor arra jutottunk, hogy a két (reggeli és késő délutáni) főműsoridőt megosztjuk, egyik az egyiké, másik a másiké. Egyébként, ha létrejött volna a megegyezés, számos nehézséggel kellett volna még szembenéznünk mindkettőnknek: feszültség lehetett volna abból, hogy a C reklámozni akar (érhetően), míg nálunk az alapszabályban szerepel, hogy nem reklámozunk, hogy náluk fizetést kapnak a munkatársak (érthetően), nálunk nem. A mi érzésünk szerint egyébként a C akarta kevésbé a megegyezést.

3. "Ők azok, akiknek a kábeltévés műsorszórás nem pálya rádiós ambícióik kora reggeli levezetésére, mielőtt öltönyt húznának, hogy elfoglalják egy multinacionális cég szamárlétráján megszerzett helyüket." Ez igazi csúsztatós baromság. Egyrészt, az "ők" a rádió vezetésére vonatkozik, viszont rájuk nem igaz. Három ember hagyott fel reggeli műsorok készítésével a kábeles sugárzásra történt átállás óta (Csejdy András, Nádori Péter és Simó György). Mindhárman fontos tagjai a rádiónak, mindhárman kilenc évig csináltak műsort, elfáradtak, átalakult az életük a kilenc év alatt, úgy érezték, hogy nincs erejük előlről kezdeni az egészet; joguk van hozzá. Van aki közülük gyakran jár öltönyben, van aki nem. Van aki multinacionális cégnél dolgozik, van aki nem. Ez utóbbiaktól függetlenül nem igaz az állítás: nem igaz, hogy "nem pálya" és nem igaz, hogy ők hozták volna a kifogásolt döntéseket.

Igaz, hogy ki kell verni még frekiket az ORTT-ből, ezzel is megpróbálkozunk. Igaz, hogy "a rendszer egészét kellene megkérdőjelezni" és mi éppen ezt tesszük, amikor a bírósághoz fordulunk (bírósághoz eleve csak konkrét ügyben lehet fordulni, nem írhatjuk bele egy keresetlevélbe, hogy "szar a rendszer, kivéve azt, hogy a Rádió C nyert, kérjük intézkedjenek!") és azt reméljük, hogy a per túlmutat majd a konkrét ügyön, a 88,8 MHz, a Tilos Rádió és a Rádió C sorsán.

A Tilos Rádió kuratóriuma:
Czabán György
Kovácsy Tibor
Tóth Benedek
Tóth Pál
Weyer Balázs


Kedves Tamás!

Ha egy kicsit is értene a rádiózáshoz, netalántán csak bekapcsolná a rádióját és végigtekerne a sávon, akkor belátná, hogy a budapesti éterben már NINCS szabad frekvencia. Az "országos" adók még a jobb minőségű tunereken is telikavarják a sávot, és esélyt se adnak a távoli adások vételére. Arrol nem is beszélve, hogy "az Nagyok" frekvenciájától számított +-500 khz-en belül KÉPTELENSÉG üzemeltetni rádióállomást, mert annyira ültetik a térerejükkel a rádióVEVŐket, hogy ott hiába szólna az a szerencsétlen állomás, mégis az nagy juventusz, danubius, sláger, etc.etc fog terpeszkedni, vagy pedig csönd lesz hallható.

Ha nem érti, miről beszélek, akkor valahol tekintsen meg egy SPEKTRUM-ANALIZÁTOR által készített képet a pesti éterről a 87.5-108.0 sávban, 300 khz-es KF szélességgel, ami szabványosnak tekinthető. Az eredmény lehangolló. A nyugati normás (CCIR) FM sáv szabványa szerint 300 khz-re lehet egymástol pakolni az adókat. Ha végignézi a sávot, nem talál olyan helyet, ahol ne lenne valami 300 khz-en belül. Ha nem helyi vagy magyar, akkor SZLOVÁK, mert náluk a magas-tátrából bizony elég szép teljesítményekkel elég szépeket lehet "szakítani" az éterből. (Nem kell messzebb menni, RockFM, Hviezda, FAN radio, ...)

Tehát a "van még bőven helyi frekvencia: azokat kéne kiverni az ORTT-ből" megszólalása enyhén túlzó, szerény véleményem szerint. Egyéb iránt meg a frekvenciákat nem úgy osztogatják, mint ahogy az ember lemegy a boltba kenyeret venni. Kenyérből sütnek másikat ha elfogyott. De az FM sávot nem lehet jobban szétdarabolni ... 20,5 MHz, osztva 0,3-al az MAX (!) 68 adó LENNE. Ebből már most is több mint a fele kivan használva magyar célokra, valamint a szlovák és osztrák szomszédok is elég tisztességesen szakitják ki a maguk részét.

[...]


Kedves Tamás!

[...]

Rögtön a nyitó bekezdésben elég egyszerű propaganda trükknek tartom, a Tilos és a MIÉP közös említését. Ez a párhuzam körülbelül olyan, mint ha azt mondanám, hogy Horn Gyula közös platformra helyezkedett Csurka Istvánnal, mivel mind a ketten szeretik a csokis nápolyit. Nem említhető egy napon, a két tábor. Míg a Tilos egy sajnálatos ORTT döntés eredményeként került szembe a Rádió C-vel, addig a MIÉP faji okok miatt támadja rádiót. Gondolom te is érzed, hogy ezt nem kellene összemosni.

Nem tudom, hogy te honnan veszed azon információdat, hogy még rengeteg szabad frekvencia van, de ha te így tudod, akkor kérlek könnyítsd meg a Tilos és más pályázó rádiók dolgát azzal, hogy egyet-kettőt prezentálsz számukra.

Nem gondolom, hogy a jogi útra terelést, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" nemesnek nem mondható gondolata vezérelte volna. A rádió egyértelműen hátrányos megkülönböztetése miatt úgy gondolom tisztességes dolog hivatalos úton fellebbezni. Csak a jogi út végigjárása után mondhatjuk biztosan, hogy nem működik az igazságszolgáltatás, és így más eszközökhöz kell nyúlni. Ha ennek az lesz az eredménye, hogy a Rádió C frekijét is elveszik, és egyik adó sem kap sugárzási lehetőséget, az megint csak hatalom igazságtalanságát bizonyítaná, és nem a Tilosról állítana ki szegénységi bizonyítványt.

Komikumba illőnek tartom, hogy a pályázat pontozása során a Tilos a 10-ből 3 pontot, míg a Rádió C 8 pontot kapott a "Tapasztalat" résznél. Az ilyen nyíltan aljas protekcionizmus ellen fel kell lépni, mivel lassan nálunk már a hatalomnak becsókoló nyelvhuszároknak nem is kell szégyenkeznie tetteikért.

Abban igazad van, hogy a teljes rendszer romlott, de azt te sem gondolhatod komolyan, hogy Kábeltévén és Interneten keresztül lehet harcolni a reformokért. Mivel evidens, hogy a Tilos többet tenne az ország helyzetének javításáért, mint a Rádió C, akinek célcsoportja véleményem szerint továbbra is megmarad a Danubius vagy a Roxy hallgatásánál, helyes döntésnek gondolom, hogy a Tilos küzd a frekvenciáért. Ne felejtsük el, hogy olyan országban élünk, ahol a nyíltan zsidózó Pannon Rádió vígan szórja mocskát az éterben. Miért nem kaphat helyet, egy liberális beállítottságú rádió is?

[...]


Szevasz testvér!

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Azt is el kell ismerni, hogy a C is politikai okokból jutott frekihez, és sajnos nem azért, mert a Fidesz koncnak szánta (na jó, azért is). Nem utolsósorban a két vezető mindent elsöpró szervilizmusa (inkább csak érdekorientált önzése, gyávasága) és tehetségtelensége, dilettantizmusa győzte meg a FIDESZ-t arról, hogy nem kell félni a cigányoktól minden rendben lesz. Fidesz mottó: "Amíg táncolnak a cigányok és nem politizálnak (mert a Fidesz közeliség biztosított), addig nem lesz baj". Az Isten szerelmére vegyétek már észre, hogy nem mint cigányok kaptatok frekit, hanem mint fideszes cigányok! Nem megnyugtatni, hanem kontrollálni akarnak a politikai erők.

[...]

Én egyébbként nem tartom a Mária-Rádió esélyeit ilyen erősnek, de abban teljesen igazad van, hogy nem volt túlságosan finom, és úri a Tilosnak perelni, legyenek bármilyen elkeseredettek is. Magyarországon kiosztott frekin nem változtatnak, ez kb. egy jól bevált axióma. Szóval inkább opponálj belülről a vezetés ellen, mint rasszizmussal vádolj egy csoportot amelyik nem az, bár bornirtságuk és parvenűségük ez ügyben kétségtelen.