Géza
-12 °C
-4 °C

Negyvenmilliós bírságot kapott az UPC

2003.07.23. 17:23
Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt az UPC Magyarország Kft. 40 millió forintos, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. 8,5 millió forintos bírságot kapott.
Az UPC illetékese elmondta, hogy nem kapták meg írásban a Gazdasági Versenyhivatal határozatát, amely még nem is jogerős. Ha a későbbiekben úgy ítélik meg, hogy a bírság nem jogos, akkor fellebbeznek ellene a bíróságon.

Téves programcsomag

A GVH közleménye szerint az UPC Magyarország Kft. ellen 2002. januárban indítottak eljárást gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Az eljárásra az is okot adott, hogy az UPC díjemelése meghaladta az infláció mértékét, illetve a GVH megítélése szerint programcsomagjainak összeállítási módja sem volt megfelelő.

Az eljárás során a GVH versenytanácsa megállapította, hogy a UPC Magyarország Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2002. elején programcsomagjainak összetételét úgy módosította, hogy indokolatlanul figyelmen kívül hagyta a fogyasztók kívánalmait és a műsorköltség-arányokat. Emellett az UPC 2002-ben az általa alkalmazott általános szerződési feltételekben indokolatlan előnyöket adott saját magának a programcsomagok módosításával kapcsolatban. A versenytanács a jogsértő cselekménnyel arányban álló bírság, azaz 40 millió forint megfizetésére kötelezte a UPC Magyarország Kft-t.

Elhibázták az áremelést

A versenyhivatal azért bírságolta meg az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft-t, mert 2002-ben a kábeltelevíziós szolgáltatásainak áremelésével megsértette a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmát.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft