Konrád
4 °C
17 °C

Százmilliókat nyertek a megtévesztő Windows Vista-matricákkal

2008.11.18. 16:00
Újabb bizonyítékok jelentek meg arról, hogy a Microsoft és az Intel miként szúrták el a Windows Vista megjelenését. Amerikában bírósági ügy lett abból, hogy Vista Capable matricák kerültek olyan számítógépekre, amelyeken nem futott jól az új operációs rendszer.

Amerikában több mint egy éve húzódik az a bírósági ügy, amely a számítógépekre ragasztott Vista Capable matricákkal foglalkozik - a felperesek állítják, hogy a Microsoft és hasonlóan nagyhatalmú haverjai megtévesztették a fogyasztókat. Amint a korábban megjelent 158 oldalas gyűjtemény, úgy a TechFlash által nemrég közzétett 29 oldalas szöveg is az érintett cégek vezetőinek a levelezését tartalmazza. Eszerint a Microsoft eredetileg csak a Windows Display Driver Model (WDDM) támogató gépekre engedélyezte a Vista Capable/Ready matrica felragasztását, és hogy a szoftvercég pontosan tudta, az Intel i915 GM IGC grafikus csip kizáró ok lehet.

Lomtalanítás

A probléma gyökere az volt, hogy 2006 elején az Intelnek az IGC-vel több mint 40 százalékos részesedése volt a grafikus csipek piacán, tehát a számítógépek kevesebb, mint 30 százaléka tudott Windows Vistát futtatni. Emiatt rengeteg elavult számítógép maradt volna raktáron, hiszen az emberek nyilván olyan hardvert vettek volna, amely felkészült a Vista fogadására. Az Intel panaszkodott a Microsoftnál a WDDM előírása miatt, és kérte a követelmény ideiglenes eltörlését.

A vállalatok közti kommunikáció 2006 januárjára a legfelső vezetői szintre jutott, és a Microsoft 2006 január 31-én kivette a WDDM-et a követelmények listájáról. Az Intel ezután boldogan leszállíthatott több millió számítógépet Vista Capable matricával, ami azt jelentette, hogy ezek a gépek az új AeroGlass interfész nélkül tudták futtatni az operációs rendszert. A becslések szerint ez havonta 200 millió dollárt jelentett az Intelnek. És persze a Microsoft is megduplázta a Vistát fogadni tudó gépek számát.

A döntésnek örült a Sony, mert a 915-ös csipkészlet fejlesztését lelkesen támogatta, a Dell szerint az ügy annyira volt tiszta, mint a sár, a HP pedig megőrült, mert csak a Vista miatt vett a gépeibe drágább csipkészletet, írta a TG Daily. A levelezésből kiderült, hogy a Microsoft rengeteg dolgozójától kapott kritikát az elhibázott döntés miatt, amelyért Will Poole alelnök tehető felelőssé, aki 2008 szeptemberében kilépett a vállalattól. A dolgozók arra is felhívták a vezetőség figyelmét, hogy a döntés miatt félrevezethetik a vásárlókat.

Meglepő módon a WDDM később visszakerült a követelmények listájára, és nem fogják kitalálni, hogy mikor: 2007. január 30-án, a Vista megjelenése napján. Tehát amíg senki sem tudta élesben kipróbálni az operációs rendszert, bárki vehetett indokolatlanul felmatricázott számítógépet.

Rend lesz

Kérdés, hogy a Microsoft miért támogatta az Intelt. Steve Ballmer vezérigazgató azt írta Jim Allchinnek, aki a Windows megjelenéséért felelt, hogy kordában kellene tartani Poole-t, ami arra utal, hogy az alelnök hozta meg a kritizált döntést. Bár a bírósági ügy még nincs lezárva, jól látszik, hogy a rendszerkövetelmény módosítása nem a fogyasztók, hanem a vállalatok érdekét szolgálta. Az Intel elkerült egy nagy veszteséget, a Microsoft pedig most tarthatja a hátát, mert az ostor valószínűleg ott csattan majd.

Jó látni, hogy az USA-ban komoly ügy kerekedhet a hatalmas vállalatok átveréseiből, amelynek a kellemetlen hatását mi magunk is megtapasztaltuk. Első tesztjeinkben a hiányzó driverekkel gyűlt meg a bajunk. Számítógépünkre hiába raktak Vista Capable matricát, a nem létező és a hibás driverek miatt az operációs rendszer a csak annyira tudott futni, mint egy kétlábú ló.