Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kétes státusú XP-licencek a Campus Programban

2002.01.15. 13:18
A magyar állam évente egymilliárd forintot csenget ki az adófizetők pénzéből a Microsoft Campus Szerződésre, amely elvben ingyenes szoftverhasználati jogot biztosít a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére. A programban részt vevő hallgatók azonban azt tapasztalták, hogy a szoftvergyár a Windows XP operációs rendszerre csak upgrade licencet biztosít számukra, amely a Microsoft ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint a Campus programban részt vevőknek is kizárólag egy korábbi Windows-verzió teljes árú licencével együtt biztosít jogtisztaságot.
A tavaly decemberben megkötött Microsoft Campus Szerződés értelmében "az összes magyarországi akkreditált állami, egyházi és magán felsőoktatási intézmény valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója és valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója és dolgozója a megállapodás tárgyát képező szoftvereket tanulási, oktatási és kutatás-fejlesztési célokra használhatja az intézmény vagy - a hallgatók és oktatók esetében - saját otthoni számítógépén".

A három évre szóló megállapodás évente egymilliárd forintjába kerül az államnak, és az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint a Windows XP Pro, az Office Professional, a FrontPage, a Visual Studio Pro programokra, illetve BackOffice ügyfélhozzáférési jogra vonatkozik.

Eltérően tájékoztatják a hallgatókat

A programba jelentkező hallgatók azonban azt tapasztalták, hogy az Oktatási Minisztérium Campus irodája és a Microsoft ügyfélszolgálata eltérően értelmezi az egyezményt. A Campus iroda tájékoztatása szerint "a szoftverek mindegyike teljes verziós, tehát full, és nem upgrade. A licencigazoláson azonban az upgrade szó fog szerepelni a Microsoft nemzetközi cégfilozófiája miatt".

Aki viszont megkérdezte erről a Microsoft Magyarország ügyfélszolgálatát is, homlokegyenesen eltérő felvilágosítást kapott: "A Campus Agreement keretein belül az upgrade változatú Windows XP Professional operációs rendszer használható legálisan a felhasználói feltételek betartása mellett. Az upgrade termék használatához legálisan licencelt frissítési alapot képező termékkel kell rendelkezni".

A Campus program keretében beszerzett operációs rendszerük jogi státusát illetően elbizonytalanodott hallgatók ezután az Indexhez fordultak.

Minimum egy legális Windows 98 a beugró

Az Index Szoftverjogi Tényfeltáró Bizottsága magát egyetemi hallgatónak álcázva megpróbált ingyenes szoftverhasználati jogot szerezni a Windows XP-re úgy, hogy az érintetteknek elismerte: semmilyen licence nincs a számítógépén futó programokról. A Campus irodában azt a felvilágosítást kapta, hogy az egyezmény keretében választhatja a Windows XP-t, de maradhat jól bevált, ám eddig licenc nélkül használt Windows rendszerénél is, a program keretében mindkét megoldás legalizálható.

A Microsoft Magyarország ügyfélszolgálata azonban teljesen másképp látta a helyzetét: őszerintük érvényes Windows 98, 98 SE, ME, NT 4.0, 2000 vagy XP Home licenccel kell rendelkeznie, ha azt szeretné, hogy a Campus programban kapott XP Pro upgrade licence érvényes legyen.

Timeo danaos...

Következtetésképpen nagyon úgy tűnik, hogy - bármit is mond a minisztérium - a Campus program keretében kapott Windows XP-licencek egy korábbi, vásárolt Windows-licenc nélkül (minimum Windows 98) nem biztosítanak jogtisztaságot, viszont a jogkövető magatartás által előidézett biztonságérzet hamis illúzióját keltik a program résztvevőiben, akik a procedúra során nevüket, címüket is megadják, ezzel is megkönnyítve a szoftverrendőrség dolgát.