Huba
19 °C
33 °C

Per készül a kínai Yahoo ellen

2006.07.05. 08:10
Kínában a zenei fájlok mintegy 90 százalékát illegálisan töltik le, akár a Yahoo Chinán keresztül is.

A Lemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) hamarosan pert indít a Yahoo China ellen, mivel a második legnépszerűbb kínai internetes kereső illegális zeneletöltéseket kínáló oldalakhoz ad linkeket, jelentette be a Bloombergnek adott interjújában John Kennedy, a szövetség elnöke.

A 40 százalékban a Yahoo tulajdonában lévő kereső segítségével néhány másodperc alatt akár a legfrissebb kiadványok mp3-verziói is elérhetők. Kínában a zenei fájlok mintegy 90 százalékát illegálisan töltik le, a zenei feketepiac bevétele az IFPI szerint eléri az évi 400 millió dollárt.

Kennedy nem árulta el, mekkora kártérítésre tart igényt, a Yahoo China pedig egyáltalán nem kommentálta a híreket. Az IFPI, amelynek többek között az EMI, a Sony BMG és a Warner Music is tagja, tavaly a legnagyobb kínai kereső, a Baidu ellen indított polgári peres eljárást.

A szerzői jogot sértő gyakorlat felszámolásának érdekében azóta a kínai törvényhozás is lépéseket tett: az illegális másolatok terjesztőire július 1. óta akár 100 ezer jüanos (12 500 dollár) pénzbírság is kiszabható.