Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Pár éven belül utolérjük az EU-t szélessávban

2009.03.25. 15:25 Módosítva: 2009-03-25 15:49:55
2008-ban a mobil szélessávú szolgáltatások, az internetalapú televíziózás és a triple play csomagok (telefon, internet, tévé) terjedése, a mobilpenetráció növekedése, és a fogyasztóvédelem erősödése jellemezte a magyar hírközlési piacot - áll az Európai Bizottság 14. alkalommal közzétett, az unió tagállamainak hírközlési piacait vizsgáló éves jelentésben.

Magyarországon a mobilpiac növekedése és a mobil szélessáv térnyerése mellett továbbra is az uniós átlagnál gyorsabb a vezetékes szélessávú internetszolgáltatások terjedése.

A mobilpiacon 2008-ban folytatódott az előfizetők számának növekedése; a penetráció több mint 10 százalékponttal nőtt. Az ügyfélszámon belül 39 százalékra emelkedett az előfizetéses díjcsomagok aránya.

A szélessávú szolgáltatásokról a jelentés megállapítja, hogy a 2008. júliusi adatok szerint a 27 tagállam átlagában 100 főre 21,7, míg Magyarországon 15,7 előfizetés jutott. Viszont 2007-hez hasonlóan 2008 első felében is az EU 7,8 százalékos növekedési átlagát bőven meghaladta a magyar növekedés: 10,4 százalékkal nőtt a vezetékes szélessávú vonalak száma. Ezzel a tempóval 3-4 év alatt utolérjük az EU átlagát. A kábel- és ADSL-szolgáltatók egyaránt kínálnak triple play csomagokat, és bár még nem terjedt el jelentős mértékben, de megjelent a piacon az internetalapú televíziózás, az IPTV szolgáltatás is, ami 2008 első félévének végén a lakosság 0,15 százalékát érte el.

A Bizottság a magyar hírközlési szektor egyik legfontosabb fejleményeként értékeli a mobil szélessávú szolgáltatások elterjedését (az ilyen előfizetések száma egy év alatt több mint a kétszeresére nőtt).

Pozitívan említi a jelentés, hogy a digitális átállásról szóló törvény elfogadása után az NHH 2008. márciusában kiírta a frekvenciapályázatokat, majd szeptemberben kihirdette az eredményt és 2008 végére elindult Magyarországon a földfelszíni digitális és mobiltelevíziózás.

A jelentés kiemeli a fogyasztóvédelemel kapcsolatos jogszabályi lépéseket is. Az Országgyűlés elfogadta a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvényt, másrészt előírta az internetszolgáltatók számára, hogy előfizetőiket megfelelően tájékoztassák szolgáltatásaik minőségéről (különös tekintettel a garantált le- és feltöltési sebességekről).

A vezetékestelefon-szolgáltatások területén 2007-hez hasonlóan csökkent a forgalom. Hozzáférhetővé vált a telefon-előfizetés nélküli csupasz DSL-szolgáltatás, és az országos és a vidéki DSL-lefedettség aránya közötti különbség tovább csökkent.