Ida
5 °C
7 °C

Videotelefon lesz az új iPhone?

2009.04.20. 16:20 Módosítva: 2009.04.20. 16:20
A mozgásérzékelő jobb kihasználásáról, és a telefon elülső oldalára tett videokameráról szóló szabadalmakra bukkantak az amerikai szabadalmi hivatal oldalain bányászó Apple-rajongók. Hivatalosan semmi hír az új generációs telefonról, de a híresztelések szerint idén nyáron jön, és a videotelefonálással vág oda az érintőképernyőt éppen csak átvett konkurenseknek.

A szabadalmak bejegyzése és nyilvánosságra hozataluk közötti, esetenként több éves átfutási idő miatt csak most szabadultak rá a rajongók az Apple 2007. novemberében benyújtott szabadalmi kérvényeire. Ezekben az első generációs iPhone megjelenése után néhány hónappal kért az Apple szabadalmi védettséget néhány technológiára. Ugyan a leírásokban nem szerepel, hogy ezeket speciálisan az iPhone-hoz tervezik, de az illusztrációkon félreismerhetetlenül a telefon szerepel.

iphone1

Az egyik szabadalom egy régóta keringő pletykát támaszt alá: egy kameráról van szó, ami a telefon elülső oldalán, középen helyezkedik el, és videót is fel tud venni - ellentétben a mostani kamerával, ami a hátoldalon, a bal felső sarokban van, és csak állóképet rögzít. Mivel beszélgetés közben a kamera rálát a telefon gazdájára (feltételezve persze a kihangosítást), alkalmas arra, hogy a telefon a hang mellett rögtön a képet is továbbítsa.

A kamera a videós beszélgetés mellett az alkalmazások számára is új távlatokat nyithat. A Sony a Playstation játékkonzolhoz adott ki néhány éve egy kamerát EyeToy néven, ami egészen újszerű játékokhoz adott ihletet a fejlesztőknek, ahol a játékos arca, mozgása valós időben beépülhet a játék történéseibe.

eye

Egy másik szabadalom a telefon mozgásérzékelőjét használja ki, úgy, hogy ha állandó rázkódást (például futás vagy autóban utazás) érzékel, automatikusan felnagyítja a képernyőn az ikonokat és a betűket, hogy könnyebb legyen kezelni útközben, és kevesebb figyelmet vonjon el. Ehhez hasonlóan olyan irányítási módszereket is bevezet, amikhez nem is kell látni a telefont, elég csak megbökni vagy megrázni, így például kocogás közben sokkal egyszerűbbé válik a kezelés.

Hogy ezek az újdonságok a hivatalosan még nem megerősített, de a pletykák szerint idén nyáron megjelenő harmadik iPhone-modellbe kerülnek be, vagy csak később veti be őket az Apple egy másik termékben, egyelőre nem tudni.