Jenő
-3 °C
6 °C

Videotelefon lesz az új iPhone?

2009.04.20. 16:20 Módosítva: 2009-04-20 16:20:24
A mozgásérzékelő jobb kihasználásáról, és a telefon elülső oldalára tett videokameráról szóló szabadalmakra bukkantak az amerikai szabadalmi hivatal oldalain bányászó Apple-rajongók. Hivatalosan semmi hír az új generációs telefonról, de a híresztelések szerint idén nyáron jön, és a videotelefonálással vág oda az érintőképernyőt éppen csak átvett konkurenseknek.

A szabadalmak bejegyzése és nyilvánosságra hozataluk közötti, esetenként több éves átfutási idő miatt csak most szabadultak rá a rajongók az Apple 2007. novemberében benyújtott szabadalmi kérvényeire. Ezekben az első generációs iPhone megjelenése után néhány hónappal kért az Apple szabadalmi védettséget néhány technológiára. Ugyan a leírásokban nem szerepel, hogy ezeket speciálisan az iPhone-hoz tervezik, de az illusztrációkon félreismerhetetlenül a telefon szerepel.

iphone1

Az egyik szabadalom egy régóta keringő pletykát támaszt alá: egy kameráról van szó, ami a telefon elülső oldalán, középen helyezkedik el, és videót is fel tud venni - ellentétben a mostani kamerával, ami a hátoldalon, a bal felső sarokban van, és csak állóképet rögzít. Mivel beszélgetés közben a kamera rálát a telefon gazdájára (feltételezve persze a kihangosítást), alkalmas arra, hogy a telefon a hang mellett rögtön a képet is továbbítsa.

A kamera a videós beszélgetés mellett az alkalmazások számára is új távlatokat nyithat. A Sony a Playstation játékkonzolhoz adott ki néhány éve egy kamerát EyeToy néven, ami egészen újszerű játékokhoz adott ihletet a fejlesztőknek, ahol a játékos arca, mozgása valós időben beépülhet a játék történéseibe.

eye

Egy másik szabadalom a telefon mozgásérzékelőjét használja ki, úgy, hogy ha állandó rázkódást (például futás vagy autóban utazás) érzékel, automatikusan felnagyítja a képernyőn az ikonokat és a betűket, hogy könnyebb legyen kezelni útközben, és kevesebb figyelmet vonjon el. Ehhez hasonlóan olyan irányítási módszereket is bevezet, amikhez nem is kell látni a telefont, elég csak megbökni vagy megrázni, így például kocogás közben sokkal egyszerűbbé válik a kezelés.

Hogy ezek az újdonságok a hivatalosan még nem megerősített, de a pletykák szerint idén nyáron megjelenő harmadik iPhone-modellbe kerülnek be, vagy csak később veti be őket az Apple egy másik termékben, egyelőre nem tudni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?