Magdolna
18 °C
27 °C

Hatmilliós számla sms-ből

2009.04.27. 07:46 Módosítva: 2009-04-29 09:13:31
Rekordot akartak dönteni, ami nem sikerült, viszont egy jó nagy számla összejött: hiába volt korlátlan sms-csomagjuk, a rendszer 100 ezer sms fölött elkezdte kiszámlázni az üzeneteket. Mégsem kellett fizetniük.

Két amerikai fiatal úgy döntött, hogy megdönti az sms-küldés világcsúcsát, írta meg az ITcafé. Utánanéztek az interneten, és azt találták, az aktuális rekord 182 ezer üzenet egy hónap alatt, amit egy indiai fiatalember tartott már négy éve. Mindketten korlátlan sms-díjcsomagban voltak, vagyis fix havidíj ellenében elviekben bármennyi szöveges üzenetet elküldhettek anélkül, hogy a további költségeken kellett volna aggódniuk.

Tucatjával küldte

Sms-t írtak a kocsiból, az utcán séta közben, a munkahelyükről, gyakorlatilag mindenhonnan, megállás nélkül bombázva egymást pár karakteres vagy hosszabb üzenetekkel – mondhatni végigszövegelték az egész márciust olyan készülékkel, ami képes egyszerre több tucat üzenetet is elküldeni. „Néma üzemmódba raktam a telefont, sípolt, amikor megtelt a fiókom. Töröltem az üzeneteket, aztán már jött is a többi" – mondta Nick Andes, a duó egyik tagja.

Ahogy közeledett a március utolsó napja, már tisztán látszott, hogy egyéniben mindketten elmaradnak a csúcstól: a szorgalmasan küldözgető Andes valahol 140 ezernél járt, míg barátja csupán 77 ezret hozott össze. Az amerikai T-Mobile azonban a korlátlan csomag ellenére, benyújtotta a számlát. A papírok nem borítékban, hanem egy vaskos dobozban érkeztek (csak a feladás 27 és fél dollárba került), tételesen felsorolva az összes forgalmat; a végösszeg 26 ezer dollárt , vagyis körülbelül 6 millió forintot tett ki.

Nem készültek rá

„Pánikba estem, és felhívtam a T-Mobile-t, persze azonnal sikerült felkeltenem az érdeklődésüket: a hölgy megkérdezte, hogy miben tud segíteni, én meg mondtam neki, hogy vessen egy pillantást a számlaegyenlegemre, és máris megtudja."

Mint kiderült, az amerikai cégnél a korlátlan nem azt jelenti, hogy valami határtalan, csupán azt, hogy nagyon sok: a vállalat ugyanis 100 ezer darab sms-re kalibrálta a számítógépeket, vagyis az üzletszabályzat szerint ennyi üzenet elérését követően „riaszt a rendszer", és kezdi meg a forgalom tételes elszámolását – nyilvánvalóan senki sem gondolt arra a cégnél, hogy valaha bármelyik egyéni ügyfelük képes lenne havonta 100 ezer darab üzenetet elküldeni. Andes szerencséjére a T-Mobile úgy határozott, jóváírja a horribilis összeget, habár továbbra is vizsgálják a kiszámlázás körülményeit.