Budapesten is sorok vártak az iPhone 3GS-re

2009.07.31. 10:25 Módosítva: 2009.07.31. 10:25
Miközben a 3G-s modell ára nem változott, a 3GS valamivel drágább lett elődjénél, mégis tisztességes tömeg jött össze a mobil hazai premierjére. Aki nem állt be sorba, az már ne nagyon siessen, mert olyan kevés iPhone érkezett az országba, hogy az várhatóan pillanatok alatt elfogy.

A T-Mobile-nak az utolsó pillanatig sikerült titokban tartani, hogy mikor kezdi meg az új iPhone forgalmazását. Az amerikai premier után nem sokkal kiderült, hogy a céldátum július, a pontos nap megnevezése nélkül. A szolgáltató végül is tartotta magát az ígéretéhez, mert valóban megindult a forgalmazás a hetedik hónapban. Az már más kérdés, hogy csak a legutolsó napon, amiért a leendő iPhone-vásárlók az utóbbi hetekben sűrű anyázásokkal szórták tele a különböző fórumokat.

IMG 0242

Nem várt siker

Péntek reggel nyolc körül azonban már senki sem foglalkozott a kései dátummal, egy körülbelül ötvenfős csoport türelmesen várta, hogy az elsők közt jusson hozzá a telefonhoz. A sorban legelső Csernyánszky Zoltán hajnali fél ötkor érkezett, állítása szerint arra számított, hogy már lesznek előtte néhányan. Nagyobb tömeget várt a T-Mobile is, a szolgáltató - bizonyára a tavalyi tapasztalatok alapján - már éjféltől számított a vevőkre, igaz, az iPhone 3G modelljei átlagosan harmincezer forinttal kerülnek kevesebbe, mint az újak. Ez a drágulás meg sokakat elijeszt.

Csernyánszky Zoltán viszont úgy gondolta, hogy a 3GS most a legjobb mobil a piacon, így megérte időben kijönni érte. Peche volt, amiért elsőként érkezett, mert vagy másfél órája mindenki őt nyúzza, mindenki tőle szeretné megkérdezni, hogy milyen érzés, írja körül. Ránézésre fárasztó, de a videóvágással foglalkozó Zoltán örül annak, hogy rövidesen lecserélheti négyéves Nokiáját egy iPhone-ra, ami egyébként a második Apple-terméke lesz: van már otthon egy iPod shuffle-je, de tervezi, hogy a közeljövőben vesz egy MacBook Prót is.

IMG 0240

Az Apple diktál

Miközben a leendő vásárlók a sorban álltak, a T-Mobile gyorsan lezavart egy sajtótájékoztatót a MOM-ban található bolt melletti étteremben. Winkler János igazgatóhelyettes elmondta, hogy az iPhone ugyan hardverben megközelíthető, szoftverben és kezelhetőségben azonban utolérhetetlen: "ez az első mobil, amiről nemcsak az jut eszünkbe, hogy a fülünkhöz emeljük" - mondta. A vállalatvezető szerint az iPhone 3GS kicsit gyorsabb lett, kicsivel több memóriát kapott (Steve Jobs bizonyára azt mondta volna, twice as amazing), amihez a T-Mobile a maga részéről hetven százalékos 3G-s lefedettséget tud hozzátenni.

Winkler szerint nagyon kevés készülék érkezett az országba, de még a nemzetközi T-Mobile is nehezen diktál ebben a helyzetben az Apple-nek: az óriási túlkereslet miatt a kaliforniai cég mondja meg, hogy kinek, mennyi mobilt szállít. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy pár napra lesznek elegek a készletek, de amilyen hamar lehet, utántöltenek.

Kiderült, hogy lesz kedvezményes upgrade-lehetőség a 3G modellről, ennek részleteiről azonban mindenkinek személyesen kell érdeklődnie: túl sokféle készüléket forgalmaznak túl változatos konstrukcióban ahhoz, hogy egyetlen árat lehessen mondani.

Az viszont biztos, hogy az új készülék a kezdetektől kapható lesz Domino-csomagban is: a 16 gigabájtos verzió 160 ezer, a 32 gigabájtos 190 ezer forintba kerül.

IMG 0243

Egyetlen készülék

Kilenc órára aztán véget ért a sajtótájékoztató, addigra már körülbelül nyolcvan-száz ember gyűlt össze, a sor fele lehetett a tavalyinak (információin szerint vidéken is kisebb tömegek verődtek össze). Aztán kinyitott a T-Mobile boltja is. Csernyánszky Zoltánt annyi kamera követte, mintha Michael Jackson Madonnát villantott volna, szikráztak a vakuk, záporoztak a kérdések. A vásárlók közt felbukkant Ördög Nóra is párjával, Nánási Pállal, de a T-Mobile szakemberei tagadták, hogy ők szervezték volna be a celebpárt az eseményre.

photo

A számlázás közben az újságírók kipróbálhatták az új modellt, amiből azonban csak egyetlen darabot állított ki a szolgáltató: a 3G verzióból vagy nyolcszor ennyi volt tavaly, tényleg szűkösek lehetnek a készletek, ha még demózásra sem jutott elég mobil.

Az alkalmazottak közben elvégezték az aktiválást, a folyamat körülbelül 15 percig tartott: az első hazai iPhone 3GS IKON 200-csomagban, egy éves hűségnyilatkozattal kelt életre.  • Hírek
  • Csok