Szilárda
0 °C
6 °C

Két év múlva elérhető a 3G

2004.08.25. 16:07
Bár a hírközlési hatóság még augusztusban kiírja a harmadik generációs mobilhálózatra vonatkozó tendert, a rendszer kiépülése és beüzemelése csak 2006-ra várható, hangzott el a szerdán megtartott Magyar Hírközlés konferencián.
A mobiltelefon felhasználók várhatóan 2006-tól érhetik el a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatásokat, mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerdán a Magyar Hírközlés 2004 konferencián Budapesten. Az NHH még augusztusban kiírja az erre vonatkozó UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) tendert. A pályázat beadásának határideje 2004 november eleje, a döntés pedig decemberben születik meg.

A frekvenciasávok felhasználási szabályainak módosításáról szóló miniszteri rendelet módosítása, amely feltétlenül szükséges az UMTS szolgáltatáshoz, már megtörtént, mondta el a konferencián Jambrik Mihály, az informatikai és hírközlési tárca közigazgatási államtitkára.

Elhangzott az is, hogy a frekvenciák használata nem koncessziós alapon, hanem a sávhasználati jogosultság átadásával valósul meg. A konferencián jelenlévő mobiltelefon szolgáltatók közlése szerint elégedettek a 3G tender kidolgozásának folyamatával. Wolfgang Engler, a T-Mobile Magyarország vezérigazgató helyettese elmondta: nem tartanak attól, hogy új szolgáltató lép a piacra. Ove Fredheim, a Pannon GSM vezérigazgatója kifejtette: azt szeretnék, ha a hatóság olyan feltételrendszert dolgozna ki, ami alapján nem adható az új belépőnek kedvezmény.