Gerzson
-3 °C
3 °C

Játékok, fogadások, csajok

2006.02.13. 12:30
Hétfőn elkezdődött Barcelonában az év legjelentősebb mobiltechnológiai eseménye, a 3GSM World Congress. Idén majdnem ezer cég mutatja új termékeit és szolgáltatásait, és ötvenezer látogatót várnak.

Egészen eddig Cannes volt a 3GSM világkongresszus otthona, a töretlenül fejlődő mobiltechnológiai iparág azonban kinőtte a francia kisvárost, ezért a szervezők 2006-ban Barcelonát választották az éves esemény helyszínéül. Jól tették, másfél hónappal az esemény előtt ugyanis már ebben a nagyvárosban is csak a város külső kerületében lehetett szabad hotelszobát találni. Idén egyébként 962 cég állítja ki legújabb fejlesztéseit, ami negyven százalékkal több, mint tavaly, és olyan cégvezetők mondanak beszédet, mint Steve Ballmer a Microsofttól és Olli-Pekka Kallasvuo a Nokiától; a három magyar mobiltársaság globális anyacégének a vezetője is felszólal.

Vegyesfelvágott

Nagyon nehéz lenne egy mondatban összegezni, hogy mi lesz az idei 3GSM legfontosabb témája, és az iparág szereplőinek sincs egységes képük arról, hogy mivel tegyék használhatóvá a 3G-hálózatokat, illetve hogy miként léphetnek tovább a 4G irányába. Sokan foglalkoznak a mobil internetelérések sávszélességének növelésével, a mobil tévézéssel, és ami a legérdekesebb: ismét népszerű téma a hanghívás, mivel az elmúlt évben elterjedt az internetes telefonálás (VoIP), amellyel közelebb hozhatók egymáshoz a vezetékes és a mobil vonalak. (Ha például a mobil az irodában a 3G hálózatról átvált wifire, és a szélessávú internetelérésen kapcsolódik a telefonhálózatra.)

A Nokia egyike azoknak a mobilgyártóknak, amelyek 3G- és wifi-elérést is támogató készüléket mutat be, és e modellekkel elsősorban azoknak a távközlési cégeknek próbál a kedvében járni, amelyek vezetékes és mobilszolgáltatás is nyújtanak, mint például hazánkban a Magyar Telekom. Egyébként a nagy magyar telkó anyacége, a Deutsche Telekom már bejelentette, hogy otthoni adsl-elérésen, nyilvános wifi-elérési ponton és gsm-hálózaton egyaránt elérhető mobilt akar piacra dobni.

Szélesedik a sáv

Kétségtelenül slágertéma lesz a tavalyi kongresszus óta széles körben elterjedt HSDPA, amely a harmadik generációs mobilhálózatok felturbózására alkalmas, megabites sávszélességet nyújt, szemben a mezei 3G alig néhány száz kilobites sebességével. A technika népszerűségét jól mutatja, hogy éppúgy megtalálhatjuk a Fujitsu, Motorola és a NEC most bemutatandó mobiltelefonjaiban, mint a legmodernebb Lenovo Thinkpad laptopokban, és a T-Mobile 2006 közepére egész Németországban bevezeti az 1,8 megabites HSDPA-elérést.

Zsebközvetítés

Digitális tévézésben nagy erőbedobással nyomul a Samsung, és bemutatja Európában az első olyan készüléket, amely támogatja a T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Broadcasting) szabványt, az SGH-P900 tulajdonosai idén a futball-világbajnokság ideje alatt próbálhatják ki először a mobilos tévézést. A Samsung próbálkozása azért érdekes, mert a konkurens technológia, a DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) tesztüzeme már számos országban elkezdődött, és az iparág nagyobbik része - beleértve többek között a Nokiát, Motorolát, NEC-et és a Sony Ericssont - ezt támogatja, és idén eldőlhet, hogy Európában melyikük lesz a győztes.

Idén kinézetben is nagy változások várhatók: már nem egyértelműen a legkisebb a legjobb. Bár a Motorola RAZR nyomán megjelenő újabb szupervékony modellek, például a Samsung Z510 és a NEC L1 biztosan vevőre találnak a divatra érzékeny emberek körében, az okostelefonok népszerűségének köszönhetően ismét előkerülnek a tenyérnyi telefonok. A legintelligensebb modellekben már rendes grafikai csip is van, a Kyocera A5515K mobil például egy NVIDIA GoForce 4000 GPU segítségével rajzolja fel a játékok jeleneteit a nagy felbontású kijelzőre.