Viola
-6 °C
-2 °C

Negyven nap egy feltöltéssel

2007.02.01. 15:45
Úgy látszik az általunk is tesztelt Motofone csak bemelegítés: a Philips olyan készülékeket mutatott be, amelyekben színes-szagos extrák is vannak, mégis több hétig működnek egy feltöltéssel.

Ahogy egyre több funkciót pakolnak bele a mobiltelefonokba, úgy nő a készülékek áramigénye is, és már olyan nagy a baj, hogy szinte nem is telhet el nap töltőkunyerálás vagy konnektorhajkurászás nélkül. A piac nagyágyúi különféle megoldásokkal próbálkoznak, a Motorola például kihajigált minden extrát, hogy többet telefonálhassunk, a Nokia meg bizonyos extra funkciókat külön készülékbe pakolt át, így tehermentesítve a telefont.

Hosszútávfutók

A mobilpiacon jelentéktelen részesedésű Philips a fentiekkel szemben a középutat választotta, azaz megtartotta a legfontosabb extrákat, rátett még egy lapáttal, és eközben még az üzemidőt is jelentősen meg tudta növelni. A napokban bejelentett Xenium 9@9 termékvonalba tartozó három új modell legfőbb közös tulajdonsága ugyanis, hogy egy feltöltéssel 4-6 héten át rendelkezésre állnak, annak ellenére, hogy sima lítiumion aksi van bennük.

A legtöbb funkciót a 9@9t modellbe préselték bele. Az okostelefonnak 128x160 képpontos érintőkijelzője van, felismeri a kézírást, van benne mp3-lejátszó, és miniSD memóriakártyával bővíthető, viszont nincs benne sem bluetooth, sem infravörös adatátvitel. A közepes 9@9d modellben 1,3 megapixeles kamera, bluetooth, java és 18 megabájtos memória van. Ezek a modellek körülbelül harminc napig bírják egy töltéssel.


9@9t, 9@9d, 9@9a

Természetesen a leghosszabb ideig, akár ezer órán át is rendelkezésre álló 9@9a alapmodellben van a legkevesebb extra. Memóriája csupán két megabájtos, és csak midi csengőhangokat tud lejátszani. Telefonkönyvében azonban ezer nevet lehet elmenteni, mindegyik névhez öt telefonszám tartozhat, és kétszázötven sms fér el a memóriájában. Kijelzője energiatakarékos OLED technológiával készült, azaz szerves diódák bocsátják ki magukból a fényeket, akár hatvanötezer különböző színárnyalatban. Egyetlen komoly hátránya, hogy 3,5 óra alatt lehet teljesen feltölteni.

Hazánkban a Philips hivatalosan nem értékesíti a mobiltelefonjait, de elképzelhető, hogy az utcai gsm boltokban lesz majd néhány példány belőlük. Áruk egyelőre ismeretlen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!