Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tumorpajzsokat szabadalmaztatnak a mobiltelefon-gyártók

2001.06.14. 11:35
A világ legnagyobb mobilgyártói a felhasználók agytumorainak kockázatát csökkentő eszközöket szabadalmaztattak, noha tagadják a készülékek egészségre veszélyes voltát, írja az angol Times hétfői száma. A három nagy gyártó, Nokia, az Ericsson és a Motorola mérnökei is olyan új részegységeket fejlesztettek ki, melyek védik a felhasználókat a készülékek által kibocsátott sugárzástól.
A Nokia által Washingtonban beadott szabadalmi kérelem magyarázó szövege szerint "korábban már felmerült", hogy a rádiófrekvenciás sugárzásnak kitett emberekben "rosszindulatú tumor alakulhat ki". A szabadalmakból kitűnik, hogy a gyártók legalább nyolc éve dolgoznak a sugárzást csökkentő komponensek kifejlesztésén, írja a lap. A cégek továbbra is fenntartják, hogy nyilvános álláspontjuk és a szabadalmak létezése között nincs ellentmondás.

A tudományos vélemények megoszlanak. A legutóbbi széles körű vizsgálat nem talált a mobiltelefonok és a rák között kapcsolatot, noha más tanulmányokból úgy tűnik, lehet egészségkárosító hatása. Ezzel együtt annak felfedezése, hogy a mobilgyártók a sugárzáscsökkentő elemek szabadalmaival ennyire bebiztosították magukat, megrémisztette a fogyasztókat képviselő csoportokat és egyes tudósokat is.

Perdöntő bizonyíték lehet a szabadalmi kérelem

A szabadalmak létezését most bizonyítékként fogják felhasználni több idén indított amerikai perben, melyek alperesei közt az angol piacvezető Vodafone is szerepel. A Wireless Consumer Alliance (Mobilfelhasználók Érdekképviseleti Szövetsége) tagja, Carl Hilliard a múlt hónapban mintegy 25 amerikai szabadalom létezésére derített fényt.

"Ez bizonyítéka annak, hogy a telefoncégek sokkal komolyabban veszik az egészségügyi problémák létezésének lehetőségét, mint ahogy azt nyilvánosan elismerik." - nyilatkozta a Powerwatch angol fogyasztóvédelmi csoport képviselője, Alasdair Philips a Times-nak.

A szabványok létezése a Bristoli Egyetem orvosfizikusát, dr Alan Preece-t is megijesztette. Preece két éve egy állami költségvetésből készített tanulmányban rávilágított, hogy a mobilok sugárzása a melegítő hatásától függetlenül is kihat az agyműködésre. A kutató szerint a mobilcégek bebiztosítják magukat, hogy legyenek termékeik arra az esetre, ha bizonyítékot nyer a sugárzás káros volta.

Christopher Newman, egy 42 éves neurológus 500 millió dollárra perli a Motorolát és a Verizon Communicationst egy baltimore-i szövetségi bíróságon, azt állítva, hogy a cégek felelősek rosszindulatú agytumorának kialakulásáért. A Verizon az amerikai Bell Atlantic és az angol Vodafone vegyesvállalata.

Ingyen headsetet követelnek

Newman ügyvéde ezenfelül csoportos pereket indított öt amerikai államban a Motorola, a Verizon, a Nokia és az Ericsson ellen. A perek meg nem határozott összegű kártérítést követelnek a headseteket vásárló mobilfelhasználók költségeinek megtérítésére, továbbá ingyenes védő headseteket valamennyi felhasználónak. Négy további tumoros beteg is pereket indított. Egyikük, Michael Murray a Motorola számára tesztelt mobiltelefonokat, és azt állítja, munkája okozta két agytumorát.

A legnagyobb angol betegjogi képviselő cég, a Thompsons 30 egészségi problémáktól szenvedő mobilfelhasználót tart nyilván. Tom Jones, a cég partnere szerint az Egyesült Államokban hozott, felelősséget megállapító ítéletek az angol kártérítési igények sikerét is erősen befolyásolnák - írta a Times.

A cégek továbbra is cáfolják a sugárzás káros hatását

A gyártók cáfolták, hogy a szabadalmak létezése a veszélyek elismerését jelentené részükről. Az Ericsson egészségügyi szóvivője, Michael Westmark szerint "a jelenlegi tudományos eredmények alapján nem mutatható ki kapcsolat a mobilhasználat és az egészségkárosodás között." Nézeteit a Motorola képviselője, Norman Sandler is osztotta. A Nokia alelnöke, William Plummer szerint nincs ellentmondás álláspontjuk és szabadalmaik között. "A szabadalmak szerint "felmerült" az egészségi kockázat lehetősége. Alkalmazottaink harmada kutatással és fejlesztéssel foglalkozik, a szabadalmi kérelmek benyújtása a természetes üzletmenet része" - mondta.