Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobilos jegyeladással kísérletezik a BKV

2008.04.22. 13:30
Új jegyértékesítési módszert próbál ki a BKV, amely ha beválik, nem kell majd sorban állni a pénztáraknál. A korlátozott ideig használható jegyek nem másolhatók, de az akku lemerülése problémát jelenthet.

Mobilról megvásárolható BKV-menetjeggyel kísérletezik a három magyar mobilszolgáltató, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone. A mobilos fizetési technológiákról szóló keddi konferencián a három társaság közös előadásán kiderült, hogy a budapesti tömegközlekedők új, idő alapú jegyeket használhatnak majd a kísérletben, amelyek 499 forintba kerülnek. Ezért az pénzért hétfőtől péntekig 60 percig érvényes a jegy akármennyi átszállással, szombaton és vasárnap azonban 90 percig használható.

A szolgáltatók tervei szerint nyáron indul be a próbaüzem, és 5-6 hónapig tart majd. Ezt követően a fővárosi közgyűlés dönt arról, hogy bevezetik-e a mobilos jegyvásárlást. Ha bevezetik, akkor a szakértők szerint akár havi bérletet is lehet majd venni mobiltelefonról.

Nem másolható

Fontos cél volt, hogy ne lehessen meghamisítani a jegyeket, és hogy az ellenőrök ne töltsenek el másfél másodpercnél többet a jegy ellenőrzésével. A mobilszolgáltatók a jegyeket viszonteladóként értékesítik, és az úgynevezett USSD technológia gondoskodik a jegyek biztonságáról.

A mobilszolgáltatók rendszerében úgy vehetünk majd sms-ben BKV-jegyet, mint ahogyan most az autópálya használatáért fizetünk. Az utas küld egy üzenetet a megadott telefonszámra, majd kap egy visszaigazoló üzenetet. Ha erre válaszol, megtörténik a vásárlás, és innentől hatvan perce van arra, hogy bejárja a várost. A módszerből következik, hogy ügyfélnek két sms árát ki kell fizetnie, hogy plusz 499 forintért buszjegyet vehessen, tehát elsősorban azoknak lesz vonzó a szolgáltatás, akik olcsón tudnak üzenetet küldeni.

Az ellenőrzéskor jön elő az USSD technológia, ami annyit jelent, hogy az utasok *176# kód beütése után kapnak egy rendszerüzenetet, amelyen látható az érvényesség időtartama, és egy titkos azonosító szó, amit - elméletileg - csak az ellenőr ismer. Mi történik, ha a busz dugóba kerül, és emiatt tíz perccel a jegy lejárta után érjük el a célunkat? Úgy tudjuk az ellenőrök most sem büntetnek azonnal, ha látják, hogy a jegy csak néhány perce járt le, tehát nem feltétlenül kell majd újabb ötszáz forintot kifizetni néhány perc csúszás miatt. A mobilos jegyvásárlás egyetlen komoly hátulütője, hogy a készülékek bármikor lemerülhetnek, és lehetetlen megállapítani, hogy a következő 60 vagy 90 percet kibírja-e az akku.