Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Mobilos jegyeladással kísérletezik a BKV

2008.04.22. 13:30
Új jegyértékesítési módszert próbál ki a BKV, amely ha beválik, nem kell majd sorban állni a pénztáraknál. A korlátozott ideig használható jegyek nem másolhatók, de az akku lemerülése problémát jelenthet.

Mobilról megvásárolható BKV-menetjeggyel kísérletezik a három magyar mobilszolgáltató, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone. A mobilos fizetési technológiákról szóló keddi konferencián a három társaság közös előadásán kiderült, hogy a budapesti tömegközlekedők új, idő alapú jegyeket használhatnak majd a kísérletben, amelyek 499 forintba kerülnek. Ezért az pénzért hétfőtől péntekig 60 percig érvényes a jegy akármennyi átszállással, szombaton és vasárnap azonban 90 percig használható.

A szolgáltatók tervei szerint nyáron indul be a próbaüzem, és 5-6 hónapig tart majd. Ezt követően a fővárosi közgyűlés dönt arról, hogy bevezetik-e a mobilos jegyvásárlást. Ha bevezetik, akkor a szakértők szerint akár havi bérletet is lehet majd venni mobiltelefonról.

Nem másolható

Fontos cél volt, hogy ne lehessen meghamisítani a jegyeket, és hogy az ellenőrök ne töltsenek el másfél másodpercnél többet a jegy ellenőrzésével. A mobilszolgáltatók a jegyeket viszonteladóként értékesítik, és az úgynevezett USSD technológia gondoskodik a jegyek biztonságáról.

A mobilszolgáltatók rendszerében úgy vehetünk majd sms-ben BKV-jegyet, mint ahogyan most az autópálya használatáért fizetünk. Az utas küld egy üzenetet a megadott telefonszámra, majd kap egy visszaigazoló üzenetet. Ha erre válaszol, megtörténik a vásárlás, és innentől hatvan perce van arra, hogy bejárja a várost. A módszerből következik, hogy ügyfélnek két sms árát ki kell fizetnie, hogy plusz 499 forintért buszjegyet vehessen, tehát elsősorban azoknak lesz vonzó a szolgáltatás, akik olcsón tudnak üzenetet küldeni.

Az ellenőrzéskor jön elő az USSD technológia, ami annyit jelent, hogy az utasok *176# kód beütése után kapnak egy rendszerüzenetet, amelyen látható az érvényesség időtartama, és egy titkos azonosító szó, amit - elméletileg - csak az ellenőr ismer. Mi történik, ha a busz dugóba kerül, és emiatt tíz perccel a jegy lejárta után érjük el a célunkat? Úgy tudjuk az ellenőrök most sem büntetnek azonnal, ha látják, hogy a jegy csak néhány perce járt le, tehát nem feltétlenül kell majd újabb ötszáz forintot kifizetni néhány perc csúszás miatt. A mobilos jegyvásárlás egyetlen komoly hátulütője, hogy a készülékek bármikor lemerülhetnek, és lehetetlen megállapítani, hogy a következő 60 vagy 90 percet kibírja-e az akku.  • Vennék
  • Hírek