Öt új mobilszolgáltatóra pályáznak Nagy-Britanniában

2000.01.13. 16:28
Nagy-Britanniában öt új mobiltelefon-rendszer kiépítésére írtak ki koncessziós pályázatot. Az új WAP-os szolgáltatások továbbítására is alkalmas távközlési rendszert kiépítők közül a kiírás szerint legalább egy új szereplő lesz a brit piacon.

Brit mobil-adatok


 • Nagy-Britanniában jelenleg 24 millió rádiótelefon van forgalomban
 • Ez a háztartások 40%-át jelenti.
 • Minden negyedik ember használ mobilt.
 • A pályázat eredményét március 24-én teszik közzé.
 • A koncesszió az utolsó esély lesz arra, hogy külföldi szolgáltató megvesse lábát a brit piacon, ezért szállt versenybe a már szolgáltató Vodaphone Airtouch, BT Cellnet, Onrage és One2One mellett sok tengeren túli vállalat és konzorcium is. Az összesen tizenhárom pályázó között olyanok szerepelnek, mint az MCI Worldcom, az NTL kábeltársaság, a SpectrumCo, és a Richard Branson vezette Virgin Groupból felálló konzorcium. Európai befektetők közül a Crescent Wireless, a France Telecom, Telecom Italia Mobile, a spanyol Telefonica és az ír Eircom indulnak. A négy nagy szolgáltató valószínűleg minden pénzügyi erejével azon lesz, hogy bebiztosítsa jövőjét a brit piacon.

  A pályázóknak legalább ötvenmillió fontot kell ajánalniuk a koncesszióért, de ez az összeg a pályázat első fordulóját követő licitálás során elérheti az ötszázmilliót fontot is. A brit kormányzat összesen másfél milliárd font bevételt (613 milliárd forint) remél az öt nyertestől. A becslések szerint egy vadiúj mobilszolgáltató-rendszer kiépítése legalább kétmilliárd fontba kerül.

  A kiépülő rendszerek új technológián fognak alapulni, amely az eddig ismert digitális GSM rendszernél kétszázszor gyorsabb adatátvitelre képesek. Ezeken keresztül a jelenleginél sokkal szélesebb körű WAP (Wireless Application Protocol) szolgáltatásokat tudnak majd nyújtani az ügyfeleiknek. Nagy-Britanniában jelenleg csak BT Cellnet és a Vodaphone nyújt WAP szolgáltatást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön