Piroska
-2 °C
5 °C

Buszjegy a mobilon

2008.02.19. 11:00
Egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni a menetjegyért és a bérletért, de a pénztárnál való sorban állást még nem kerülhetjük el. Megoldás lehet a mobilokon futtatható iziShop nevű szoftver.

Számos európai országban elektronikus jeggyel is fel lehet szállni a metróra, idehaza viszont még csak az ósdi papírfecniket fogadják el az ellenőrök. Szerencsére a tömegközlekedési vállalatok próbálják egyszerűbbé tenni a jegyvásárlást, egyre több helyen lehet bankkártyával jegyet venni, és úgy tudjuk, elektronikus jegy bevezetését is tervezik.

Biztosan sokan reménykednek abban, hogy a leendő elektronikus jegy a londoni belépőkártyához lesz hasonló. A brit fővárosban a bérlettel utazóknak csak egy érzékelő fölé kell helyezniük a rádiós csippel felszerelt kártyát, és máris kinyílik a beléptetőkapu. Roppant kényelmes és gyors megoldás, mégsem működne Magyarországon, mivel sehol sincsenek beléptetőkapuk. Viszont vannak ellenőrök, akik a szemgolyóik segítségével könnyen el tudják dönteni, hogy melyik jegy érvényes, és melyik nem.

Szövegértés

Az elektronikus jegynek tehát jól olvashatónak kell lennie, és egyértelmű, hogy a mobilok kijelzőjén kell megjelennie, hiszen mobilja mindenkinek van. Egyesek az sms-jegyben látják a megoldást, de az nem tűnik túl praktikus megoldásnak. Az utasnak észben kell tartania a jegyvásárláshoz szükséges kódokat, ráadásul az sms-jegy ellenőrzése roppant körülményes lehet. Az ellenőr akkor bizonyosodhat meg a jegy érvényességéről, ha a saját készülékén bepötyögi az utasnak kiküldött kódszámot. Vajon a BKV ezentúl csak fürge ujjú és sasszemű ellenőröket alkalmazását tervezi?

Egyszerűbb megoldásnak tűnik a mobilról való vásárlásra kifejlesztett szoftver használata. Korábban már írtunk az iziShop nevű fizetőrendszerről, amellyel többek között belépőjegyeket, sztrádamatricát és utasbiztosítást lehet venni, és már elkészült a tömegközlekedési jegy prototípusa is. A szoftver magyar nyelvű menürendszerében néhány gombnyomással lehet jegyet vagy bérletet venni, és a bankkártyaszám megadásával kell fizetni.

Fejes Sándor, a szoftvert kifejlesztő Hedz Kft. igazgatója lapunknak megmutatta a jegyet, amely kinézetre egy kicsit hasonlít a szokványos bérletre. A jegy jobb felső sarkában mindig a leolvasás pillanatában érvényes betű jelenik meg, ezzel ellenőrizhető az érvényessége. Az ellenőrnek tehát nem kell kódokat bepötyögnie, elég tudnia, hogy az adott pillanatban melyik betű érvényes. Ha a jegy érvényessége lejár, a színe és formája megváltozik. (A közlekedési társaság maga döntheti el, hogy milyen időközönként változtatja a kódot.)

A szoftveres vásárlás további előnye a rugalmasság, ha a BKV újfajta jegyet akar bevezetni, akkor nem kell költséges reklámkampánnyal informálnia a felhasználókat, hiszen a szoftverben automatikusan megjelenhetnek az új termékek. Emellett a szoftver idegennyelvű kezelőfelülettel is ellátható, tehát turisták is igénybe vehetik. A szoftver legfőbb hátránya, hogy a vásárlás internetkapcsolatot igényel, magyarán a tranzakció pénzbe kerül, ami külön wap-előfizetés nélkül jegyenként legfeljebb tíz forint többlet költséget jelent.