Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Commodore játékok a mobilban

2003.10.06. 12:07
Egy aprócska alkalmazás segítségével szinte korlátlan mennyiségű Commodore 64-es játékprogramot lehet futtatni a Nokia mobiltelefonjain.
Szinte mindegyik számítógépes platformra (Linux, Windows, stb.) készítettek már olyan emulátorokat, amelyekkel régi Commodore 64-es játékokat lehet futtatni. Mivel a csúcskategóriás mobiltelefonokra is telepíthetőek szoftverek, a C64-rajongók figyelmét ez a platform sem kerülhette el.

A Frodo S60 névre keresztelt alkalmazás a Nokia Series 60 rendszert használó telefonokon, többek között a 3650-es és a 7650-es modelleken működik. Az emulátor egyetlen fájlból áll (FrodoS60_050.sis), amelyet emailben vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet a telefonra átmásolni, így a beérkezett üzenetek közé kerül. Az üzenet megnyitásakor a telepítés automatikusan elindul, és az egész művelet néhány másodperc alatt véget ér. Ezután újra kell indítani a telefont, és az emulátor indítóikonja megjelenik a főmenüben.

A Nokia 3650-es telefonokhoz egyébként egy külön segédprogram (Frodo_keymap.sis) is letölthető, amellyel a készülék középső vezérlőgombja joystickként használható.

Legális forrás?

Az interneten a legtöbb népszerű Commodore 64-es játék megszerezhető, de a fájlok letöltése előtt érdemes elolvasni a felhasználási feltételeket. A C64 Unlimited például arra hívja föl a figyelmet, hogy az oldalon megtalálható "biztonsági másolatokat" azoknak készítették, akik rendelkeznek az eredeti játékkal, de a tönkrement lemezeikről már nem tudnak saját biztonsági másolatot készíteni.

A letöltött t64 vagy d64 kiterjesztésű fájlokat ugyanúgy kell a telefonra másolni, mint az emulátort, de a játékok már nem kell feltelepíteni, mert az emulátor így is megtalálja azokat.

A Frodo indításakor a Commodore 64 kék indítóképernyője jelenik meg, egy "READY" felirat alatt villogó kurzorral. Szerencsére nem szöveges parancsokkal, hanem a bal fölső menügomb segítségével kell elindítani a játékokat. Itt lehet elérni a beállításokat is, többek között a hangerőszabályzót és a különböző lemezparancsokat.