Géza
1 °C
16 °C

Jön a mobil szélessáv

2003.05.21. 00:19
A harmadik generációs mobilszolgáltatások bevezetéséhez nem feltétlenül szükséges átállni egy új frekvenciasávra, ugyanis az EDGE technológia a jelenlegi GSM hálózaton is képes szélessávú elérést biztosítani. A magyar szolgáltatók közül a Pannon GSM már megtette az első lépéseket a 3G irányába.
Az internetezők szélessávú igényeit jelenleg csak helyhez kötött megoldásokkal lehet kiszolgálni, többek között ADSL vagy bérelt vonalas eléréssel. Egyedül az RLAN enged némi mobilitást, de az is csak egy korlátozott területen használható, ahol az internetszolgáltató képes biztosítani a lefedettséget.

Átmeneti megoldás

A legjobb megoldást egy valódi harmadik generációs (3G) hálózat kiépítése jelentené, de Magyarországon ez nem fog egyhamar megvalósulni: az UMTS-tender kiírását a kormány a kedvezőtlen piaci körülmények miatt 2001. júniusában elhalasztotta, és a két éves szünet után most jelezte először az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, hogy még idén döntenek egy új pályázat kiírásáról. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint leghamarabb 2005-re várható a 3G hazai mgjelenése.

A 3G hálózat előnye a gyorsaság: akár két megabites sebesség is elérhető; hátránya pedig a kiépítés hatalmas költsége: a frekvenciahasználati koncessziós díj és az országos rendszer kiépítése több százmilliárd forintos beruházást igényel. Ezzel szemben a GSM hálózatok már az ország egész területét lefedik, és legfeljebb 2-3 milliárd forintos beruházással ki lehet építeni a nagy adatátviteli sebességű EDGE rendszert, áll a Pannon GSM múlt heti közleményében.

Az ADSL méltó ellenfele

A 900/1800 megahertzes GSM hálózatok hang- és adatátviteli kapacitását az EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) technológiával három-négyszeresére lehet növelni, így azokon is megjelenhetnek a harmadik generációs szolgáltatások, például az online audió és videó lejátszás, a minőségi korlátokat nélkülöző internetezés illetve a videotelefonálás. Az EDGE eredetileg azért lett kifejlesztve, hogy az UMTS-tendereken sikertelenül szereplő szolgáltatók is képesek legyenek nagy sebességű adatszolgáltatást indítani. Emellett az EDGE egy evolúciós útvonalat jelöl ki az UMTS irányába, amelyen haladva a mobilcégek talán egyszerűbben bevezethetik és népszerűsíthetik az új termékeket, szolgáltatásokat.

A MobileGPRS.com portál szerint az EDGE átlagosan 384 kilobit/másodperces sebességet garantál, de jó vételi viszonyok mellett akár gyorsabb is lehet, tehát az EDGE egyértelműen az alap ADSL konkurenciája lesz.

Kihasználja a rendszert

Az EDGE célja az, hogy a GSM rendszer 200 kilohertzes sávszélességén nagyobb adatátviteli sebességet érjen el a moduláció típusának megváltoztatásával. A HSCSD és a GPRS egyaránt az úgynevezett Gaussian Minimum-Shift Keying (GMSK) modulációs eljárást használja, amely csak mérsékelt gyorsulást eredményez. Az EDGE azonban nyolcfázisú jelkódolást használ (8 Phase Shift Keying, 8 PSK), amely nagyobb adatátviteli rátát engedélyez, és automatikusan alkalmazkodik a rádiós körülményekhez.

A hálózati üzemeltetők számára viszonylag egyszerű az EDGE implementálása, ugyanis minden egyes cellában csak egy adóvevő készüléket kell elhelyezni, a bázisállomások szoftvere pedig távolról is frissíthető. Az EDGE adóvevő a hagyományos GSM forgalmat is képes kezelni, és csak a szükséges esetben használja a szélessávú üzemmódot.

A felhasználók számára egy kicsit nehézkesebb lesz az új technológiára való átállás, hiszen ehhez új telefonok beszerzése szükséges. A Nokia hamarosan megjelenő 6220-as modellje már támogatja ezt a szabványt, más gyártónál azonban nem találtunk ilyen modellt. A Nokia telefonja csak 118,4 kbps sebességgel fog letölteni, amely inkább az ISDN sebességét közelíti meg, nem az ADSL-ét.