Szilárda
-4 °C
2 °C

Féláron telefonálhat külföldről

2007.05.24. 15:00
A hazai szolgáltatók még kivárnak, hiszen elvileg el is bukhat az Európai Parlament roamingdíjakra vonatkozó rendelete. Gyakorlatilag viszont nincs erre semmi esély, így nyártól várhatóan drasztikusan esnek majd a roamingtarifák.

Jelentős változást hozhat a hazai tarifákban is az Európai Parlament döntése a külföldről indított és ott fogadott hívások után fizetendő tarifákról. Bár a 27 tagú Európai Unió kormányainak még meg kell erősíteniük a döntést, ez már csak puszta formalitás: a roamingdíjak még idén csökkenni kezdenek.

Jelentős csökkenés

A júniusban esedékes ámen után közel félmilliárd európai állampolgár telefonálhat majd haza kedvezményes árakon a közösségen belülről (az adatforgalom és a szöveges üzenetek után fizetendő díjakat nem érinti a szabályozás), nemzetközi szinten 75 százalékos áresés várható. Magyarországon nem lesz ekkora a különbség, de a külföldről indított hívások során jelentős csökkentésre számíthatnak az előfizetők. A három mobilszolgáltató most 240-320 forintot kér hívásonként, az Európai Parlament viszont 125 forintban maximalizálta a tarifát, ami átlagosan 65 százalékos árcsökkentést jelent. Magyarországon még nem is rossz a helyzet: a briteknél például előfordulnak 1300 forintos roamingdíjak is, így náluk esetenként 90 százalék fölötti árcsökkenésre lehet számítani.

Jóval kedvezőbbek lesznek a percdíjak hívásfogadás esetén is. Jelenleg a három szolgáltató 95-135 forintot kér egyetlen percért, az új döntés értelmében viszont 60 forint lesz a plafon, ami átlagosan 45 százalékos költségcsökkenést jelent. Az Európai Parlament arról is döntött, hogy az árakat a következő években tovább kell csökkenteni, így 2009-től a szolgáltatók nem kérhetnek többet percenként 107 forintnál a kezdeményezett hívásokért, a fogadott beszélgetésekért meg 48 forintot kell majd fizetni.

A mobilszolgáltatók rossznak tartják a szervezet döntését, mert az károsan befolyásolja a versenyt, ráadásul azzal érvelnek, hogy az elmúlt években maguktól is csökkentették a roamingtarifákat, így felesleges hatósági árat szabni. Az érvelés Magyarországon csak részben igaz. Három évvel ezelőtti cikkünkből kiderül, hogy 2004-ben szolgáltatótól és díjcsomagtól függően 200 és 345 forint körül mozogtak a roamingtarifák, 2005-ben 205-300 forint között voltak a percdíjak, idén 240-320 forintot kell fizetni a beszélgetésekért. Átlagosan tehát nem csökkentek a díjak, inkább stagnáltak, bár az inflációt figyelembe véve reálértéken tényleg történt némi elmozdulás.

Még nem aktuális

A T-Mobile nem akarta kommentálni a hírt, a sajtóosztály tájékoztatása szerint amíg a közösség kormányfői nem mondanak igent a döntésre, felesleges nyilatkozni.

A Pannon sajtóosztályától azt a választ kaptuk kérdéseinkre, hogy amint a végleges rendelet hatályba lép a szolgáltató bevezeti az új tarifákat, ezen túlmenően azonban nem akartak nyilatkozni.

A Vodafone az előírásoknak megfelelően, a törvény június végi, július eleji hatályba lépését követően legfeljebb két hónapon belül vezeti be az új roamingdíjcsomagot. A szolgáltató szerint a Vodafone életében nem jelent majd nagy változást az új szabályozás, mert Passport szolgáltatásuk már eddig is alacsony külföldi költségeket jelentett: a tízpercenként 300 forintos kapcsolási díj mellé belföldi tarifák társulnak ebben a szolgáltatásban. A Vodafone szerint az új szabályozás ugyan komoly adminisztrációs terhet ró majd a szolgáltatóra, a vállalatnál abban bíznak, hogy az alacsonyabb díjak miatt növekvő forgalom ellensúlyozza majd a kiadásokat, és a fajlagosan alacsonyabb bevételt.

A társaság szerint a külföldi telefonálás komoly terhet ró a szolgáltatókra: ha az előfizető nem beszél, akkor is frissíteni kell az előfizetőkre vonatkozó információkat, ez pénzbe kerül. Előfordul, hogy a hang továbbításában a két érintett ország mobilszolgáltatóján túl további szolgáltatók is részt vesznek, és az is megesik, hogy a lebonyolított hívás a Vodafone hálózatát nem is érinti, például ha az előfizető külföldről pannonos vagy t-mobilos ügyfelet hív. Éppen ezért a roaming jelentős többletköltséget jelent a szolgáltatóknak, de a Vodafone szerint a forgalomnövekedés kompenzálja a szabályozásból származó esetleges veszteségeket

Nagy többséggel

Az Európai Parlament szerdán szavazta meg nagy többséggel a mobiltelefonok külföldi használata után fizetendő extra díjak csökkentését. Az áresés első hulláma idén nyáron esedékes, majd 2009-ig folyamatosan tovább mérséklődnek a díjak a most elfogadott rendelet alapján.

A mobilszolgáltatóknak a rendelet egy hónapot ad az új tarifarendszer bevezetésére, az ügyfeleknek pedig további két hónapjuk lesz eldönteni, szeretnék-e ezt választani, vagy sem. (Azok az előfizetők, akik az uniós tarifánál kedvezőbb díjakat fizetnek, nem kötelezhetők az új rendszerre való átállásra.) Az előzetes számítások szerint az új díjszabás évente nyolcmilliárd forint körüli megtakarítást jelent majd a magyar mobilozóknak.

Az Európai Bizottság a roaming után az adatforgalmi szolgáltatások (elsősorban az sms és mms) díjait tervezi megvizsgálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!