Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

A GPS bárhol utolér

2003.02.07. 16:00
Egy amerikai férfi műholdas helymeghatározó készülék (GPS) segítségével folyamatosan követte volt barátnőjét, akinek hamar feltűnt a véletlen találkozások gyakorisága. A GPS rendszer a hölgy kocsijában volt elrejtve.
Connie Adams rendszeresen összetalálkozott az utcán volt barátjával és autóban ülve is igen gyakran haladtak el egymás mellett, de eleinte ez csöppet sem volt gyanús számára, hiszen ugyanabban a városban élnek és ugyanazt a környéket ismerik. Adams akkor kezdett el gyanakodni, amikor egy olyan távolabbi szórakozóhelyen futott össze exbarátjával, amelyet korábban egyikük sem ismert.

A helyi rendőrség kiderítette, hogy Paul Seidler titokban műholdas nyomkövető rendszert telepített volt szerelme kocsijába. A rendőrség a CBSNews-nak elmondta, hogy az Egyesült Államokban nem ez az egyetlen olyan eset, amelyben e csúcstechnológiás követőrendszert használják megfigyelésre vagy kémkedésre.

A GPS rendszer műholdak segítségével határozza meg a készülék helyzetét, a koordinátákat pedig a helyi mobiltelefon-hálózaton keresztül küldi el a kért mobiltelefonra vagy számítógépre. A GPS-t többnyire hegymászók, hajósok és autóvezetők használják, hogy ne tévedjenek el, illetve egyesek azért építik bele járműveikbe, hogy megakadályozzák azok ellopását.

Manapság már néhány mobiltelefon is rendelkezik GPS funkcióval, hogy a rendőrök, a mentősök és a tűzoltók könnyedén megtalálják a segélyhívót. A GPS-technológia fejlődésével és a készülékek méretének csökkenésével azonban az áldozatok egyre nehezebben tudnak majd elrejtőzni, hiszen előfordulhat, hogy a jövőben már egy táskába vagy egy cipőbe is beépíthetők lesznek a műholdas eszközök.  • Vennék
  • Hírek