Benedek
-5 °C
5 °C

Ötmilliós bírság a Vodafone-nak

2005.02.03. 17:18
A Gazdasági Versenyhivatal ötmilliós bírságot szabott ki a Vodafone-ra, mert az tisztességtelenül befolyásolta a fogyasztói döntéseket. A cég reklámjaiban azt állította, hogy Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója, holott ezt az állítást nem támasztották alá az értékesítési adatok.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt ötmillió forintra bírságolta a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt.-t, tájékoztatta a hivatal az MTI-t csütörtökön.

A közlemény szerint a mobiltelefon-társaság 2004 január és augusztusa között megjelentetett reklámjaiban "Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója mindig többet ad" kijelentést használta.

Ehhez a reklámok többségében azt az információt fűzte, hogy "a Vodafone a 2003-as hivatalos értékesítési adatok alapján Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója."

Tisztességtelenül befolyásolt

A GVH versenytanácsa megállapította, hogy a szolgáltató a fogyasztói döntéseket tisztességtelenül befolyásolta, amikor reklámjaiban azt állította, hogy Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója.

A hivatal szerint ezt az állítást nem támasztották alá az értékesítési adatok: noha a 2003-ban nőtt a vállalkozás piaci részesedése, nem a cég rendelkezett a legtöbb ügyféllel, és nem a társaság kötötte a legtöbb szerződést.

A bírság összegének megállapítása során a versenytanács figyelembe vette, hogy az elmúlt időszakban a szolgáltató már több esetben megtévesztette a fogyasztókat.

A T-Mobile is kapott

Múlt héten a T-Mobile-ra szabott ki negyvenmilliós bírságot a versenytanács, szintén reklámok miatt. A GVH szerint ugyanis a Relax díjcsomagok hirdetéseiben szereplő havidíjmentesség azt a képzetet kelthette a fogyasztókban, hogy forgalom nélkül esetleg még díjat sem kell fizetniük, a percdíjak szerepeltetéséből pedig arra a következtetésre juthattak az ügyfelek, hogy a számlázás percalapú. A T-Mobile bírósághoz fordult a döntés miatt.