Viola
-5 °C
-2 °C

HDB-döntés a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatókról

2002.11.04. 17:18
A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) azonosította a jelentős piaci erővel bíró távközlési szolgáltatókat - derült ki a hírközlési felügyelet hétfői sajtótájékoztatóján. A HDB szerint jelentős piaci erővel bíró szolgáltatónak minősül a távbeszélő piacon a Matáv, a Vivendi, az Emitel, a Hungarotel és a Monor Telefontársaság Rt., a mobil rádiótelefon szolgáltatás területén a Westel és a Pannon GSM, a bérelt vonali szolgáltatási piacon a Matáv, míg az összekapcsolási szolgáltatási területen a Westel és a Pannon GSM. A jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók számára a megjelölés többlet kötelezettségekkel jár együtt, ami biztosítja, hogy az erősebb cégek ne élhessenek vissza helyzeti előnyükkel a gyengébbekkel szemben.
Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet (HíF) elnöke elmondta: jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak az a cég minősül, amely valamely meghatározó piacon, azon a földrajzi területen ahol a szolgáltatást nyújtja, legalább 25 százalékos részesedéssel bír. Hozzátette: a távközlési piac liberalizációjával egyelőre még meg nem valósult valódi versenyt a cégek beazonosítása kedvezően befolyásolhatja. A kijelölt szolgáltatók többlet kötelezettségei között említette a szolgáltatások költségeinek meghatározott modell alapján végzett elkülönített kimutatását, és a hálózati szerződések alapján kért ellenérték költségalapú kialakítását. Hozzáfűzte, hogy a két mobilszolgáltatónak az összekapcsolási szolgáltatási piaccal összefüggésben, valamint a Matáv Rt.-nek a bérelt vonali szolgáltatási piaccal kapcsolatban 30 napon belül el kell juttatnia HDB számára a költségalapú összekapcsolási díjszámítás elvét.

A megjelölt szolgáltatóknak ezen kívül szerződéskötési kötelezettségük lesz minden olyan hálózati hozzáférésre tett ajánlat esetén, amelyet gazdasági és műszaki szempontok indokolnak. Megjegyezte, hogy a kötelezettségek a hírközlési törvény alapján a piac legtöbb szereplőjére már most is érvényesek, ám érdemi többlet kötelezettség csak az összekapcsolási piacon beazonosított szolgáltatókra hárul, amelyeknek az összekapcsolási díjaik meghatározásához a jövőben a HDB jóváhagyását kell kérelmezniük.

A Versenyhivatal is véleményezett

A HíF elnöke közölte: a HDB kidolgozta a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatók azonosításának alapelveit, amiről a cégek képviselői nyilvános meghallgatáson fejthették ki véleményüket, majd az alapelvek végleges változatának elkészítése előtt a döntőbizottság kikérte a Gazdasági Versenyhivatal véleményét is. Az azonosítás alapjául az alapelveknek megfelelően kidolgozott és adatszolgáltatási kötelezettség előírásával mind a 470 nyilvántartott hírközlési szolgáltatónak kiküldött kérdőív csomag szolgált. Ezek adatainak feldolgozása után a GVH véleményének ismételt kikérését követően fogadta el a HDB a szolgáltatókat azonosító határozatát. Frischmann Gábor szerint a határozat ellen várhatóan kisebb észrevételt fog tenni a Monortel, amiért a távbeszélő szolgáltatási piacon egy kategóriába került a Matávval. Emellett jelentősebb tiltakozásra számíthat a HDB a Pannon GSM részéről, amiért a mobil rádiótelefon piacon a Westel mellett jelentős piaci erővel bíró szolgáltatónak minősítették.

Az elnök utalt arra, hogy a Pannon GSM már korábban is jelezte fenntartásait, ám hozzátette: a cég 25 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik a mobil rádiótelefon szolgáltatás területén. Emlékeztetett arra, hogy a HDB döntését az érintettek 15 napon belül a bíróság előtt megtámadhatják, ám az nem jár halasztó hatállyal és a kijelölt szolgáltatóknak teljesíteniük kell a rájuk rótt többlet kötelezettségeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!