Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Elkészült az iPhone 3G törése

2008.12.22. 11:55
Szilvesztertől bárki letöltheti, de a hackerek már most megmutatják, hogyan működik az iPhone 3G-t a hálózattól függetlenítő törés.

Az iPhone szoftverének feltörésére specializálódott hackercsapat, a DevTeam pár napja jelentette be, hogy fél év munka után elkészült az iPhone 3G baseband törésével, vagyis képes a telefont függetleníteni az elvileg exkluzív szolgáltatótól, és a SIM-kártya cseréjével bármilyen hálózaton használni azt.

Bár a törést végző programot a tervek szerint szilveszter éjszakáján teszik fel a netre, a csapat egyik tagja, Musclenerd egy online videóban már most megmutatta, hogyan működik a dolog. A hacker Twitter-oldalán több százan nézték élőben, ahogy Musclenerd floridai otthonában néhány perc alatt feltöri a telefon védelmét, és az elvileg kizárólag az AT&T hálózatán használható iPhone-t egy t-online-os SIM-kártyával leheli életre.

A törésről készült videó (akadozik, mert ennyit bírt a hacker webkamerája az online közvetítéskor)

A törést végző program neve Yellowsn0w, vagyis sárga hó, és a használata láthatóan egyáltalán nem bonyolult, csak le kell futtatni, és már mehet is a kártyacsere. A hackerek azt ígérik, szilveszterig a törést még inkább felhasználóbarát köntösbe bújtatják.

A törés csak a 2.11.07, vagy annál korábbi verziójú szoftverrel működő iPhone-okkal működik; akik a november végén megjelent 2.2-es frissítést telepítették, lemaradnak erről a lehetőségről, a javítócsomag ugyanis befoltozza azokat a biztonsági réseket, amiket a Yellowsn0w kihasznál. Hogy az új verzióhoz mikor lesz törés, vagy egyáltalán lesz-e, egyelőre nem tudni, a 3G-s modell szoftvere ugyanis a hackerek elmondása szerint nagyságrendekkel bonyolultabb, mint a hamar feltört első iPhone-é volt.