Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fekete fotós sok pöcökkel

2007.11.19. 09:00
Szokatlan ellentéteket tartogat a Sony Ericsson új fotós csúcsmobilja, a K850i. Az öt megapixeles mobil érintőgombjai a lágy simogatásra reagálnak, a kijelző alatt meredező pöcköket azonban határozott mozdulatokkal kell böködni.

Karakteres a Sony Ericsson új csúcskészüléke, a K850i, amely leginkább fotózásra van felkészítve. Hátoldala a zsebre vágható olcsó automata fényképezőkre emlékezetet, igaz a fényes borítás némi eleganciát ad a készüléknek. Egészen addig, amíg ki nem kerül a mobil a dobozából, a fekete felület ugyanis kézbe véve rögtön bemocskolódik ujjlenyomatokkal.

Szemből pedig úgy néz ki a K850i, mintha a gyárban elfelejtették volna rárakni a gombokat, és a belső hardver kemény csonkjai meredeznének a méretes kijelző alatt. Ez viszont egyáltalán nem hiba, sőt, kifejezetten előnyös. A fekete pöckök könnyen nyomkodhatók, szinte lehetetlen hibázni üzenetíráskor.

A gombok elrendezése, a menük és az ikonok mind a Sony Ericsson korábbi csúcsmobiljaiból lettek átemelve, egyedül az irányítógomb használata szokatlan. Eleve furcsa, hogy egy téglalap alakú keretet kell nyomkodni, amely két számgombot is körülölel, a kettest és az ötöst, mégsem ezek valamelyike a választógomb. Az érintésérzékeny oké gomb ugyanis a kijelző alatt van, két másik érintésérzékeny gomb között.

Meglepetést okozhat még a beépített mozgásérzékelő, amely arról gondoskodik, hogy fotónézegetés közben automatikusan vízszintes irányba forduljanak a képek, ha elfordítjuk a készüléket. Fotósunk perceken át kínozta a készülék beépített játékát, de a girbegurba pályán végiggurítandó golyó minden nyomkodás ellenére lepottyant a semmibe. A mozgásézékelővel kellett volna egyensúlyoznia, csakhogy a mobil az asztalra lett fektetve a fotózáshoz. A funkció sajnos a böngészőben nem működik.

Fényképező gép

A K850i a legapróbb részleteiben is a fotózásra van kihegyezve. Az alján lévő műanyag panel például úgy nyílik ki, hogy az akku nem ugrik ki a helyéről, tehát a készülék újraindítása nélkül lehet memóriakártyát cserélni, és gond nélkül folytatható a fotózás. A memóriakártya egyébként M2 és microSD is lehet, tehát véget ért a Sony által kifejlesztett Memory Stick egyeduralma.

A kamera lencséit védő átlátszó műanyag a mobil burkolatának része, ami nem feltétlenül jó ötlet, mert ha a család kiskorú kutyája ésvagy gyermeke pont a mobilon fenné a fogait, a karcolt védőréteg elég nehezen eltávolítható. A kamera egyébként egyetlen gombnyomással elindítható, könnyen elérhető a zoom, és külön gombbal lehet átváltani fényképezésről videózásra. Videózásban az Nokia N95 egy fokkal jobb, a K850i ugyanis csak 320x240-es felbontásban tud másodpercenként 30 képkockát rögzíteni.

A Xenon vakunak és a manuálisan állítható ISO érzékenységnek köszönhetően félhomályban is jó a minőségű fényképek készíthetők, és öt megapixelnél - 2592x1944 képpontnál - többet valószínűleg nem érdemes belezsúfolni a mobilokba. Persze csak akkor lesz jó a kép, ha az alany együttműködik a fotóssal.

Egyéb funkcióit tekintve is csúcskategóriás a K850i, van benne HSDPA, 3G, edge, bluetooth 2.0 sztereó fülhallgató támogatással és FM rádió. Egyetlen médialejátszó kezeli a fényképeket, a videókat és a zenéket, az mp3, aac, wma és mpeg4 formátumokat ismeri. Egyedül wifi nincs a mobilban, de nem is hiányzik, mert ez nem unatkozó menedzsereknek szánt okostelefon. Hivatalosan egy feltöltéssel akár kilenc órán át is cseveghetünk a mobillal, és készenléti módban több mint két hetet túlél a K850i, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a mobilt érdemes esténként rádugni a töltőre, mert ki tudja, hogy másnap milyen gyakran villan majd a vaku.