Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kuba európai mobilszabványt választott

2001.05.02. 16:37
Kubában hamarosan kiépül a digitális mobilhálózat, melyet azonban az amerikai turisták nagy része nem tud majd használni. Az amerikai CDMA- és TDMA-rendszerű mobiltelefonok ugyanis nem működnek a főleg Európában és Ázsiában elterjedt GSM-hálózaton.
Kuba ismét betartott az amerikaiaknak, és a szomszédban honos CDMA és TDMA mobilszabványok helyett az Európában és Ázsiában elterjedt GSM-szabványt választotta. A kommunista szigetország szokás szerint saját maga számára is előnytelen döntést hozott, hiszen a lépés nemcsak az elnémult mobilokkal mászkáló amerikai turistáknak kedvezőtlen, hanem az elmaradó roamingdíjakból származó komoly bevételi forrástól is megfosztja a helyi mobiltársaságot.

A C-COM helyi analóg mobiltársaság a spanyol Soluciones telefontársaságot bízta meg mobilhálózatának fejlesztésével és az új, digitális hálózat kiépítésével, írja a Wired. Kuba távközlési és informatikai minisztere, Ignacio Gonzalez Planas szerint a továbbfejlesztett hálózat néhány hónapon belül működni kezd. Az új GSM-hálózat először Kubát fedi le, majd az ország közepén fekvő Matanzas megyét, a turisták egyik fő célpontját.

Az amerikai turisták nagy része szomorúan konstatálja majd, hogy CDMA- vagy TDMA-szabványú mobilja süket marad Kubában. A több mint 110 millió amerikai mobil-előfizető közül ugyanis kevesebb mint tízmillióan használják a főleg Európában és Ázsiában népszerű GSM-szabványt. A világpiacot tekintve ugyanakkor ez az arány megfordul: a több mint hétszáz millió mobilfelhasználó mintegy 70 százaléka GSM-rendszerű telefont használ.

A kommunista világpiacot tekintve még inkább a GSM-rendszer felé billen a mérleg nyelve: Kína a maga hatvan millió GSM-előfizetőjével a legnagyobb ilyen rendszerű piacnak számít, igaz, Észak-Korea és Vietnam nem tud sok mindent felmutatni e téren. A kubai döntés tehát ideológiailag megalapozottnak tekinthető, az már más kérdés, hogy jóval több turista érkezik az országba az imperialista szomszédból, mint a baráti Kínai Népköztársaság területéről.