Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Felismeri tulajdonosát a mobiltelefon

2005.03.04. 12:38
Az elveszett és ellopott mobilokat védi a jogosulatlan használattól az az új technika, amelyet a japán Omron mérnökei mutattak be a héten. A tulajdonos lefényképezi magát, a telefon pedig csak akkor kapcsol be, ha felismeri gazdáját.

Tulajdonosát felismerni képes mobiltelefon prototípusát mutatta be egy Japán cég a héten. A kiotói Omron mérnökei szerint az arcfelismerő technika hamarosan megjelenhet minden kamerával felszerelt mobiltelefonban, és nagy mértékben hozzájárul majd a biztonságos mobilhasználathoz.

#alt# A mobilba épített arcfelismerő úgy működik, hogy a tulajdonos még a telefon üzembe helyezése előtt fényképet készít magáról a készülékbe épített kamerával, ami egy másodperc alatt összeveti a képet a memóriájában tárolt arcmással. A telefont csak akkor lehet bekapcsolni, ha a szoftver megállapítja, hogy a két képen látható személy azonos. A művelethez még az sem szükséges, hogy a tulajdonos ugyanabból a szögből fényképezze magát, elég, ha a teljes arca rajta van a képen.

Hiába lopják el

Az Omron szerint a technikára nagyobb szükség van, mint valaha, mivel a mobiltelefonokat egyre többen használják olyan tranzakciók lebonyolítására, amelyek során szenzitív információ (személyes adatok, bankszámla- és hitelkártyaszámok) cserélnek gazdát. Ezért fontos, hogy a mobilt csak a tulajdonosa használhassa, illetéktelenek pedig akkor se férhessenek hozzá az adatokhoz, ha a telefon elvész vagy ellopják, írja egy közleményben az Omronnal együttműködő Sensing Technology Laboratory igazgatója.

A technika az Omron mérnökei által kifejlesztett rendszeren, az OKAO Vision arcfelismerő szenzoron alapul, amit úgy sikerült mobiltelefonra alkalmazni, hogy leegyszerűsítették az azonosításra használt, idáig túlságosan memóriaigényes algoritmust. Az eljárás most képenként 150 kilobájt tárhelyet, felismerésenként pedig 450 kb ROM-ot és 370 kb RAM-ot igényel. A rendszer működik minden Symbian, BREW, ITRON és mobil Linux operációs rendszeren, és az Omron tesztjei szerint száz esetből kilencvenkilencben képes azonosítani a telefon tulajdonosát. A cég a működő prototípust a tokiói Security Show 2005 biztonságtechnikai kiállításon mutatta be szerdán.