Ágnes
-1 °C
2 °C

Karácsony előtt hiánycikk a kamerás mobil

2003.12.05. 15:13
A mobiltelefon-gyártók idén is erős karácsonyi szezonra számíthatnak, ám a beszállítók sokszor nem képesek tartani az iramot, így a kamerás készülékeknél gondok adódhatnak. Mindenki egymásra mutogat.
Bár az év utolsó negyede hagyományosan erős időszaknak számít a mobiltelefon-bizniszben, a Siemens mégsem számít túlzottan kiemelkedő forgalomra - jelentette a Reuters a cég vezérigazgatóját idézve. Mindez mégsem jelent igazán rossz eredményt, hiszen a cégvezető szerint gyakorlatilag sikerült eladni az összes készüléket, s ezzel a vártnál jobb lehet a társaság teljesítménye.

Gondban a gyártók

A kedvező képet árnyalja ugyanakkor, hogy tajvani alkatrészgyártók nem tudják elegendő színes kijelzővel és kameralencsével ellátni megrendelőiket. Az egyik cég szerint a lencsehiány akár még jövőre is fennmaradhat, amikor is szakértők a kamerás készülékek iránti kereslet 40 százalékos növekedésére számítanak. A beszállítói láncon végiggyűrűző zavar nyomán előfordulhat, hogy a mobiltelefon-gyártók nem tudják kielégíteni a fényképezőgéppel egybeépített telefonok iránti felfokozott, karácsonyi keresletet. A Motorola már jelezte ilyen gondjait, s hasonlóan nyilatkozott a Nokia, a Siemens és a Sony Ericsson is.

Mindenki egymásra mutogat, a kijelzők gyártói ugyanis nem tudnak elegendő alkatrészeket vásárolni, s emiatt elégtelen a kibocsátásuk: a Motorola egyik fő beszállítója szerint a megrendeléshez képest 10-20 százalékos elmaradásban vannak. Elemzők szerint a Motorolát logisztikai tervezési hiányosságok sújtják, ugyanis más cég nemigen panaszkodott kijelző-beszállítóira.