Sára, Márió
2 °C
6 °C

Digitális zenéből csengőhang

2003.03.11. 15:00
Az aprócska Xingtone vállalat kifejlesztett egy technológiát, amely mp3 vagy más tömörített zenei fájlból képes mobilos csengőhangot előállítani. A vállalat nagyon jól tudja, hogy a szerzői jogi problémák miatt komoly összetűzésbe kerülhet a zeneiparral, ugyanakkor abban bízik, hogy sikerül megállapodnia a kiadókkal. Az Artisjus szakértője elmondta: a magyar jogi gyakorlat szerint a lebutításért és a magáncélú másolatért nem kell fizetni, csak ha forgalmazni kívánjuk a csengőhangot.
A mobiltelefonokra letölthető csengőhangok újabb bevételszerzési lehetőséghez juttatták a csökkenő lemezeladásokkal küszködő zeneipart. A csengőhangok piaca ráadásul folyamatosan bővül: a legújabb telefonokra már polifonikus dallamokat lehet letölteni, és már igazán nem állunk messze attól, hogy a mobilok csöngése ne csak egy robothang prüntyögése legyen, hanem minőségi zene.

Az EMI eladja zenéit a mobilszolgáltatóknak

Az EMI Group, a világ egyik legnagyobb lemezkiadója korán felismerte ezt a pénzszerzési lehetőséget, ezért szerződést kötött az európai és az ázsiai mobiltelefon-hálózatok üzemeltetőivel az általa kiadott zenék felhasználásáról. A népszerű dallamok várhatóan idén tavasszal fognak megjelenni a legújabb készülékeken.

A Xingtone beelőz

Az EMI azonban még így sem volt elég gyors, a mindössze nyolc embert foglalkoztató Xingtone vállalatnak sikerült beelőznie: megjelentettek egy szoftvert, amellyel a felhasználók saját maguk képesek csengőhangokat előállítani, bármilyen létező zenéből. Brad Zutaut elmondása szerint a hetekkel ezelőtt indított szolgáltatást már több mint háromezer ember használja. A rendszert múlt hét csütörtökön mutatták be először a nyilvánosság előtt, a rádiós hálózatokkal foglalkozó Unwired csoport rendezvényén. (A weboldaluk jelenleg nem elérhető, állításuk szerint túlterheltség miatt tönkrement a szerverük.)

Elősegíti a lopást?

Néhány zeneipari vezető szerint a Xingtone szolgáltatása, mivel nem rendelkezik a kiadók támogatásával, elősegíti a digitális "kalózmásolatok" készítését, írta a Wired. "A [szolgáltatóknak] sokkal egyszerűbb megszerezni a tartalom licenszét, és törvényesen árulni azt, mintsem bátorítani a lopást." - mondta Jay Semit, az EMI digitális terjesztéssel foglalkozó elnöke.

Talán elfogadják a szoftvert

Jelenleg a mobiltelefonok körülbelül harminc másodperc zenét képesek lejátszani csengőhangként, de a korlátozások feloldásával és a Xingtone segítségével teljes zeneszámokat is letölthetünk majd. Zutaut elárulta, hogy eddig még csak egyetlen lemezkiadóval tárgyalt, de reményei szerint mások is lenyűgözőnek tartják majd ezt a lehetőséget. Elismerte, hogy könnyen összetűzésbe kerülhet a kiadókkal, ha a felhasználó cserélni kezdik a szerzői jog által védett dallamokat, ugyanakkor azt is elmondta: ő nem vállalhat felelősséget azért, hogy az emberek milyen számokat töltenek föl a telefonjukra.

A lebutított másolatért nem kell fizetni

Dr. Tóth Péter, az Artisjus szakértője kérdésünkre elmondta, hogy a magyar jogi gyakorlat szerint a dallamok csengőhang formájában történő "lebutítása" nem engedélyköteles felhasználás. Ebből a szempontból teljesen indifferens, hogy az eredeti mű lekottázásával, szoftveres átalakítással vagy amatőr próbálkozással jött-e létre a másolat. Szintén nem jogsértő, ha magáncélra másoljuk az ilyen lebutított számokat. Egyedül annak kell fizetnie, aki a nyilvánossághoz kívánja közvetíteni a dallamokat. Ha például egy magyarországi mobiltársaság vagy bármilyen más szolgáltató csengőhangokat kíván forgalmazni, akkor meg kell állapodnia az Artisjusszal a jogdíjak befizetéséről. (Amíg nem az eredeti hangfelvétel kerül így felhasználásra, a kiadónak a magyar jog szerint nincs engedélyezési, megtiltási joga.)

Az egy percet nem meghaladó audio művek jogdíjáért fizetendő összeg évi hatezer (1-10 db) és havi ötvenezer forint (500-1000 db) között mozog. Ezen felül még a nettó árbevétel 12 százalékát, de letöltésenként legalább 9-15 forintot kell befizetniük, attól függően, hogy alapdíjas vagy emelt díjas SMS-ben nyújtják a szolgáltatást.