Mátyás
-6 °C
1 °C

Újrastartol a vezeték nélküli internet

2003.12.10. 09:25
Minden negyedik európai mobilos részt vesz majd a vezeték nélküli internetezésben 2005-ben, ami jelzi, hogy a wap kudarca után magára talál ez az üzletág.
Kevés olyan lehetősége van a mobiltávközlésnek, amihez akkora reményeket fűztek a szakemberek, mint a mobilinternetezés, ám az elmúlt négy évben csak Japánban vált tömegessé e szolgáltatás. Úgy tűnik, elérkezett a fordulat ideje: a mobiloperátorok túljutottak pénzügyi hullámvölgyük mélypontján, a boltok tele vannak megfizethető árú internetképes zsebtelefonokkal és a harmadik generációs (3G) hálózati technológia is kezd teret nyerni az európai mobilrendszerekben. A karácsonyi vásárlási lázban annyi új készülék kerülhet a fogyasztókhoz, hogy immár az ő oldalukról is megjelenhet az igény a pluszszolgáltatások iránt.

Európai is felzárkózik

Jelenleg Japán a világ vezető országa ebben az üzletágban: a szigetországban hetvenöt millióan élnek a vezeték nélküli internetezés lehetőségével, ezen belül egymillióan használják a DoCoMo operátor 3G rendszerét. A lemaradásban lévő régiók azonban gyorsan felzárkózhatnak: a Forrester Research piackutató szerint például Európában 2005-ben már minden negyedik mobilos igénybe vesz majd internetes szolgáltatásokat. A távközlési vállalatok a következő év végére bevételeik negyedét az adatátvitelnek köszönhetik majd - idézi a Financial Times az O2 mobilcég előrejelzését.

A brit operátor egyébként karácsony előtt kezdte el kínálni zeneletöltési szolgáltatását, amelyért számonként kér adott összeget. A lehetőséget megfelelő készülékkel lehet kihasználni, és egy biztonsági szoftver megakadályozza az átvett zeneszámok továbbmásolását. Az ilyenfajta értékesítésben a zenekiadók is nagy lehetőséget látnak: nemrégiben fél dollárért kínálták az egyik sikeres rapper legújabb nótáját, amelyet félmillióan töltöttek le. Jelzi a lehetőségeket, hogy bár a Forrester Research felmérése szerint csupán a fogyasztók tizenhárom százaléka hajlandó fizetni a divatos csengőhangok letöltéséért, ám ez a fiatal fogyasztóréteg imádja a vezeték nélküli adatszolgáltatásokat.

Kompatibilitási gondok

Miközben a szövegek, a zene vagy a játékok elérhetővé tétele könnyen megoldható probléma a szolgáltatóknak és a készülékgyártóknak, a videotovábbítást kompatibilitási gondok nehezítik. A szingapúri M1 szolgáltató bizonyos SonyEricsson telefonokra korlátozta a videoklipek hozzáférését, az üzenettovábbító szoftvereket fejlesztő LogicaCMG éppen ezért olyan speciális "transzkódoló" programmal kísérletezik, amely lehetővé teszi a videoanyagok és az MMS üzenetek vételét a legkülönbözőbb készülékkel.

Az operátoroknak kétoldalú egyezményekben kell szabályozniuk a multimédiás üzenetek továbbításának feltételeit, mert a hálózatok inkompatibilitása miatt ma még sok ilyen küldemény elvész. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a wapozás egyebek mellett azért vallott csúfos kudarcot, mert szolgáltatásai nem működtek megfelelően.

Az újfajta technológia arra kényszeríti a mobiloperátorokat, hogy szorosabbra fonják együttműködésüket a hálózatfejlesztőkkel, a készülékgyártókkal és a tartalomszolgáltatókkal. Az érdekes, gyorsan frissülő, könnyen elérhető, könnyen kezelhető tartalomkínálat kialakítása a korábbinál összetettebb, rugalmasabb értéktermelő láncot feltételez.