Judit
2 °C
7 °C

Mobiltelefon-sugárzás: védőketyerék

2000.02.17. 13:52
A mobiltelefonok elterjedésével napról napra felbukkan egy-egy elmélet a sugárzás ártalmas hatásairól. Bár eddig egyetlen esetben sem sikerült bebizonyítani, hogy a mobilok frekvenciái károsodást okoznának, a piacon tömegével árulják a megelőző védőketyeréket.

A fej a sugárzás 70%-át nyeli el
A mobiltelefonnak a kávéhoz hasonló hatása van, felébreszt és felfrissít; a mobiltól fáradtak és álmosak leszünk; álmatlanság jelentkezik, károsul a hallás; a vérnyomás az egekbe szökik tőle; pattanások jelennek meg, bőrbetegséget okoz; a mobil felelős a rákos daganatokért, a leukémiáért; az Alzhaimer-kór kifejlődésében biztos szerepet játszik, de ha nem, akkor tuti memóriakiesést okoz.

A mobiltelefon

A mobiltelefon lényegében egy tunningolt CB rádió. Míg a CB rádió egy frekvenciát használ a beszélgetéskor (emiatt egyszerre két ember nem beszélhet), a mobil külön frekvenciát használ a hang továbbítására a bázisállomásra, és külön frekvenciát a hang átvitelére a bázisállomásról a telefonhoz. Például a 900 MHz-es GSM-frekvencia több tartományt is használ: a 890-915 megahertz közötti a mobil készüléktől a bázisállomásra történő átvitel, a 935-960 megahertz közötti a bázisállomástól a mobil telefonhoz történő átvitel frekvenciája. Hasonlításképp: az AM rádióhullám frekvenciája 535 kilohertz és 1,7 megahertz között mozog.

"Bár számos kutatás folyik szerte a világon, egyetlen esetben sem tudták bizonyítani, hogy a mobil telefonkészülékek, illetve azok bázisállomásai károsodást okoznának" - mondja dr. Thuróczy György, a Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) Nemionizáló Sugárzás Osztályának vezetője. "Itthon is végeztünk ez irányban kutatást, és megállapítottuk, hogy a bázisállomások környezetében a rádiófrekvenciás sugárzás intenzitása általában nagyságrendekkel a megengedhető határérték alatt van. Ezért a hazai szabvány (mely egyébként a nemzetközi ajánlásoknál sokkal szigorúbb) előírásainak betartása esetén egészségkárosító hatással nem kell számolni. A kutatásokat abbahagyni azonban nem szabad, hisz napról napra nő a mobilhasználók száma, a kérdés elhanyagolása népegészségügyi következményekkel járhat - teszi hozzá Thuróczy úr. (A világon kb. 400 millió, Magyarországon kb. 1,5 millió mobiltelefon-használó van.)

A Zeropa
Ettől függetlenül a piac megtalálja a számításait. Külföldről bevándorolt, és már itthon is reklámozott bogárka, a Zeropa. A hangzatos nevű ketyere 2x1 cm-es nagyságú "gondosan kiválogatott, tiszta, többféle kerámiából gyártot" termék, melyet egy "speciális sütőben kevernek". "Összesütvén őket egy olyan új anyag jön létre", mely kiválóan elnyeli a "speciális elektromágneses hullámokat". (Az idézetek a termék honlapjáról valók.) Egy másik, koreai honlap szerint a Zeropa nem csupán elnyeli az elektromágneses hullámokat, hanem az emberi test számára jótékony hullámokra változtatja. A bogarat a telefon antennájának belső felületére vagy közvetlenül az antenna elé kell elhelyezni. (7900 forint+áfáért az interneten is megrendelhető!) A Wavebuster néven forgalmazott termék kísértetiesen hasonlít a bogárkára, forgalmazói csupán annyit árulnak el róla, hogy poliuretán borítja a hullámokat elnyelő, illetve az árnyékoló anyagot.

Ugyancsak piciny a Tecno AO cég terméke is, de más elv alapján működik. A francia találmány egy mobiltelefonra ragasztható kis oszcillátor, ami egy korrektív, egyensúlyozó alfa hullámot bocsát ki. A hullámmal rezonálva különösen az agy, de az egész test védettséget nyer a mobiltelefon, de a monitor, billentyűzet, pager stb. elektromágneses hullámaival szemben. A cég egy, a reklámképben a monitor oldalára illesztett, nagyobb méretű , antenna alakú védőt is gyárt, mely úgy általában véd mindennel szemben.

Sugárzás

A mobiltelefonéhoz hasonló rádiófrekvenciás sugárzás un. nem-ionizáló sugárzás, amelynek fizikai jellemzoi és egészségügyi hatásai jelentosen különböznek az ionizáló sugárzásokétól.

Forrás: Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet

Az Aegis Guard nem elégszik meg kisméretű ketyerékkel, kicsit látványosabb védelmet kínál eladásra. Az árnyékolókat a speciálisan kialakított telefonhuzatba építik be, az övcsiptetőnek is megvan a (számomra rejtett) szerepe. A Phone Radiation Shield nevű termék a károsnak vélt sugárzást téríti el a fejtől és a nyaktól.

A Microshield nevű termék próbálja a fentebb ismertetett védőmódszereket egy termékbe integrálni. A honlapon illusztrációval nem szereplő termék speciális huzattal próbálja még az LCD kijelző (esetlegesen) káros hullámait hatástalanítani. De a telefon antennája ellen is megvéd: az aerial guard (a leírás szerint) a bogárkákal egy húron pendülve véd.

A Q-Link medál
Még ha a fenti termékekben lenne is valami technikai valóság, a Gardion már kissé elrugaszkodott a valóságtól. Az öntapadó védő lényege egyszerű: az elektromágneses hullámok által kibocsátott pozitív ionokat negatív ionokkal hatástalanítja. A negatív ionokat pedig a tourmaline nevű, Kínában és Braziliában bányászható drágakőből nyerik. Mert hogy a tourmaline bizonyos körülmények között statikus elektromosságot generál, és ennek a töltésnek a negatív oldala magához vonzza a pozitív résszecskéket. No comment.

A kedvenc viszont egyértelműen a Q-Link medál: a termék kitalálói nem sok áltechnikai megoldáson törték a fejüket. Működési elve: vissza a természetes gyógymódhoz! A medált viselő bioenergiáját addig a szintig erősíti fel, amikor az már természetesen képes védekezni a hullámok ellen. A Q-Link medál ára 129 dollár plussz postaköltség.

A Tecno AO cég terméke
A Wavebuster

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?