Mobiltelefon-sugárzás: védőketyerék

2000.02.17. 13:52
A mobiltelefonok elterjedésével napról napra felbukkan egy-egy elmélet a sugárzás ártalmas hatásairól. Bár eddig egyetlen esetben sem sikerült bebizonyítani, hogy a mobilok frekvenciái károsodást okoznának, a piacon tömegével árulják a megelőző védőketyeréket.

A fej a sugárzás 70%-át nyeli el
A mobiltelefonnak a kávéhoz hasonló hatása van, felébreszt és felfrissít; a mobiltól fáradtak és álmosak leszünk; álmatlanság jelentkezik, károsul a hallás; a vérnyomás az egekbe szökik tőle; pattanások jelennek meg, bőrbetegséget okoz; a mobil felelős a rákos daganatokért, a leukémiáért; az Alzhaimer-kór kifejlődésében biztos szerepet játszik, de ha nem, akkor tuti memóriakiesést okoz.

A mobiltelefon

A mobiltelefon lényegében egy tunningolt CB rádió. Míg a CB rádió egy frekvenciát használ a beszélgetéskor (emiatt egyszerre két ember nem beszélhet), a mobil külön frekvenciát használ a hang továbbítására a bázisállomásra, és külön frekvenciát a hang átvitelére a bázisállomásról a telefonhoz. Például a 900 MHz-es GSM-frekvencia több tartományt is használ: a 890-915 megahertz közötti a mobil készüléktől a bázisállomásra történő átvitel, a 935-960 megahertz közötti a bázisállomástól a mobil telefonhoz történő átvitel frekvenciája. Hasonlításképp: az AM rádióhullám frekvenciája 535 kilohertz és 1,7 megahertz között mozog.

"Bár számos kutatás folyik szerte a világon, egyetlen esetben sem tudták bizonyítani, hogy a mobil telefonkészülékek, illetve azok bázisállomásai károsodást okoznának" - mondja dr. Thuróczy György, a Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) Nemionizáló Sugárzás Osztályának vezetője. "Itthon is végeztünk ez irányban kutatást, és megállapítottuk, hogy a bázisállomások környezetében a rádiófrekvenciás sugárzás intenzitása általában nagyságrendekkel a megengedhető határérték alatt van. Ezért a hazai szabvány (mely egyébként a nemzetközi ajánlásoknál sokkal szigorúbb) előírásainak betartása esetén egészségkárosító hatással nem kell számolni. A kutatásokat abbahagyni azonban nem szabad, hisz napról napra nő a mobilhasználók száma, a kérdés elhanyagolása népegészségügyi következményekkel járhat - teszi hozzá Thuróczy úr. (A világon kb. 400 millió, Magyarországon kb. 1,5 millió mobiltelefon-használó van.)

A Zeropa
Ettől függetlenül a piac megtalálja a számításait. Külföldről bevándorolt, és már itthon is reklámozott bogárka, a Zeropa. A hangzatos nevű ketyere 2x1 cm-es nagyságú "gondosan kiválogatott, tiszta, többféle kerámiából gyártot" termék, melyet egy "speciális sütőben kevernek". "Összesütvén őket egy olyan új anyag jön létre", mely kiválóan elnyeli a "speciális elektromágneses hullámokat". (Az idézetek a termék honlapjáról valók.) Egy másik, koreai honlap szerint a Zeropa nem csupán elnyeli az elektromágneses hullámokat, hanem az emberi test számára jótékony hullámokra változtatja. A bogarat a telefon antennájának belső felületére vagy közvetlenül az antenna elé kell elhelyezni. (7900 forint+áfáért az interneten is megrendelhető!) A Wavebuster néven forgalmazott termék kísértetiesen hasonlít a bogárkára, forgalmazói csupán annyit árulnak el róla, hogy poliuretán borítja a hullámokat elnyelő, illetve az árnyékoló anyagot.

Ugyancsak piciny a Tecno AO cég terméke is, de más elv alapján működik. A francia találmány egy mobiltelefonra ragasztható kis oszcillátor, ami egy korrektív, egyensúlyozó alfa hullámot bocsát ki. A hullámmal rezonálva különösen az agy, de az egész test védettséget nyer a mobiltelefon, de a monitor, billentyűzet, pager stb. elektromágneses hullámaival szemben. A cég egy, a reklámképben a monitor oldalára illesztett, nagyobb méretű , antenna alakú védőt is gyárt, mely úgy általában véd mindennel szemben.

Sugárzás

A mobiltelefonéhoz hasonló rádiófrekvenciás sugárzás un. nem-ionizáló sugárzás, amelynek fizikai jellemzoi és egészségügyi hatásai jelentosen különböznek az ionizáló sugárzásokétól.

Forrás: Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet

Az Aegis Guard nem elégszik meg kisméretű ketyerékkel, kicsit látványosabb védelmet kínál eladásra. Az árnyékolókat a speciálisan kialakított telefonhuzatba építik be, az övcsiptetőnek is megvan a (számomra rejtett) szerepe. A Phone Radiation Shield nevű termék a károsnak vélt sugárzást téríti el a fejtől és a nyaktól.

A Microshield nevű termék próbálja a fentebb ismertetett védőmódszereket egy termékbe integrálni. A honlapon illusztrációval nem szereplő termék speciális huzattal próbálja még az LCD kijelző (esetlegesen) káros hullámait hatástalanítani. De a telefon antennája ellen is megvéd: az aerial guard (a leírás szerint) a bogárkákal egy húron pendülve véd.

A Q-Link medál
Még ha a fenti termékekben lenne is valami technikai valóság, a Gardion már kissé elrugaszkodott a valóságtól. Az öntapadó védő lényege egyszerű: az elektromágneses hullámok által kibocsátott pozitív ionokat negatív ionokkal hatástalanítja. A negatív ionokat pedig a tourmaline nevű, Kínában és Braziliában bányászható drágakőből nyerik. Mert hogy a tourmaline bizonyos körülmények között statikus elektromosságot generál, és ennek a töltésnek a negatív oldala magához vonzza a pozitív résszecskéket. No comment.

A kedvenc viszont egyértelműen a Q-Link medál: a termék kitalálói nem sok áltechnikai megoldáson törték a fejüket. Működési elve: vissza a természetes gyógymódhoz! A medált viselő bioenergiáját addig a szintig erősíti fel, amikor az már természetesen képes védekezni a hullámok ellen. A Q-Link medál ára 129 dollár plussz postaköltség.

A Tecno AO cég terméke
A Wavebuster


  • Hírek
  • Babaváró hitel