József, Bánk
-6 °C
0 °C

Elég a primitív mobiltelefon?

2004.11.15. 13:44
Lerántjuk a leplet mobiltelefonjáról! Célunk, hogy kiderítsük, használja-e valaki a telefonjában a számológépet, játszik-e bárki vécézés közben autóversenyest, vágynak-e egyesek a kép- és dallamszerkesztésre, és remegnek-e a lehetőségtől, hogy megnézhessék az aktuális valutaárfolyamot? Olvassa el az Index szerkesztőségének véleményét a mobiltelefonokban található funkciókról, és töltse ki kérdőívünket, hogy megtudhassuk, mit gondol Ön!
Az Index kideríti, hogy az a nagyon sok, különféle betűkódokkal álcázott funkció, a GPS, az MMS, az EMS, a GPRS, a T9, az MP3 vagy a Java vajon mit keres a telefon menürendszerében, nem beszélve a pulzusszámlálóról, a diktafonról vagy a videó- és hangfelvevőről.

Szerkesztőségünkből 38-an töltötték ki a mobiltelefonok extrafunkcióinak használatáról szóló kérdőívet. Ez a minta természetesen nem reprezentatív, életkor és iskolai végzettség szerint is behatárolt, az összesítés csupán jelzésértékű lehet.

Amit szeretünk

Éppen ezért előfordulhat az is, hogy szerkesztőségünk mobilhasználati szokásai merőben eltérnek az általánostól, mindenesetre a felmérésből az derült ki, hogy csupán azokat a funkciókat favorizáljuk, amelyek a legprimitívebb és legolcsóbb készülékekben is megtalálhatóak. Akkor meg minek a többi?

#alt# Ha egyetlen mondatban szeretnénk összefoglalni az eredményt, elmondhatjuk, hogy a mobilcégek nyugodtan leállhatnak a high-tech készülékek gyártásával. Kidobhatják a szemétbe a kamerás mobilokat, elfelejthetik az MMS intézményét, de még a játékokat is (kivéve a kígyósat, persze).

Amit mindenki rendszeresen használ, az az óra és az ébresztőóra. Utóbbit abban az esetben szeretjük különösen, ha ismételten és agresszíven jelez (a szundi nevű beállításnak széles rajongói csoportja van szerkesztőségünkben, kilencven százalék használja reggelente).

Az órán kívül szeretjük a számológépet, a naptárt, tetszik nekünk, ha egy név mellé több telefonszámot is lehet tárolni, és imádjuk, hogy el lehet némítani a bejövő hívást, ha éppen nem akarjuk fogadni (69 százalék).

#alt# Amit szeretnénk

A "szeretnénk, de sajnos nincs a telefonunkban" kategória első három helyezettje - sorrendben - az ütés- és vízállóság, az mp3-lejátszás és a legalább 300 sms tárolásának lehetősége, de például rádióra is sokan vágynak. Ráadásul valamilyen rejtélyes okból a megkérdezettek egyharmada a mobiltelefonos pulzusszámlálónak is örülne.

Ami teljesen felesleges

Amit már eddig is sejtettünk, hogy a mobilcégek nagy tévedése az sms-sablon, a "Kérem hívja fel:", a "Találkozzunk -kor", az "Elnézést ebben nem tudok segíteni" és társai. Ezt tulajdonképpen senki sem használja.

A híváskorlátozás és a bejövő hívások szűrése is teljesen felesleges funkció, nálunk akinek van, nem használja, akinek meg nincs, annak egyáltalán nem hiányzik.

Utáljuk a képüzeneteket, a képszerkesztőt, de még a mobilcégek nagy favoritját, az MMS-t is, összesen egyetlen kolléga küldözget és fogad rendszeresen képeket (saját bevallása szerint azt is csak azért, mert van egy barátja, aki nagyon vicces dolgokat lát, és el is küldi).

A multimédiás funkciók mindegyike igen haloványan végzett, valószínűleg, mert a mobilos fotó- és videórögzítés minősége még nincs azon a szinten, hogy a telefontulajdonosnak megérje. A digitális kamera, a videórögzítés, az xhtml-böngészés, a stream audio-video és a GPS funkciók esetében a felmérésben résztvevők legnagyobb aránya a "nekem nincs, de egyáltalán nem is hiányzik" kategóriát jelölte.

Töltse ki!

Szeretnénk minél tisztábban látni és a "minek ez a sokféle funkció, ha senki sem használja" kérdésre választ kapni, ezért segítségét kérjük. Töltse ki rövid kérdőívünket, majd egy következő cikkben olvassa el, hogy mi derült ki az Index olvasóközönségének mobilhasználati szokásairól!