Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Az erdei pajzsika zavarja a vételt

2007.01.17. 15:45
A mobilos hívások minőségével foglalkozó cikkünkre több száz olvasói levél érkezett, és kiderült, hogy a T-Mobile és a Vodafone ügyfelei ugyanúgy érintettek, mint a Pannoné. Nincs általános megoldás, de nem érdemes készülékcserével kezdeni.

Porszívószerű zajok, sistergő vonalak, mintha a klingonok próbálnának kommunikálni velünk, de nem erről van szó, hanem arról, hogy az Index több száz olvasójának elege van a mobilszolgáltatójából, mert zörejesek a vonalak, eltorzulnak a hangok, és elég kínos, hogy az üzleti megbeszélések közben állandóan vissza kell kérdezni. A levelek tanúsága szerint mindhárom mobilszolgáltatónál, az ország minden szegletében előfordul, hogy rossz a vétel. Mivel nemcsak egyéni előfizetők, hanem több száz fős cégek it-menedzserei és ügyvezető igazgatói is írtak nekünk, becsléseink szerint több ezer ember életét keseríthetik meg az előző cikkünkben leírt hibák.

Máshol jobb?
A mobilhívások minőségét Ausztriában lehet a legjobban tesztelni, feltéve, hogy mindkét fél odakint tartózkodik, tanácsolja levelében az egyik olvasónk. Szerinte még a legdurvább hegyek közt is tökéletes a telefonhang, még akkor is, ha a két fél nem ugyanarra szolgáltatóra van rákapcsolódva. Ehhez képest nálunk még az Alföldön is megszakad a vonal.

Miután átfogóbb képet kaptunk a magyarországi mobilszolgáltatások minőségéről, újra megpróbáltuk kideríteni, hogy mi állhat a hibák hátterében. Bár egyes olvasóink szerint a 3G-hálózatok kiforratlansága és működési sajátosságaik miatt kell szenvednünk, a mobilcégek ezt nem erősítették meg, szerintük nincs általános ok. A Pannon nyilatkozata szerint a mobilhálózatok mai fejlettségi szintjén kizárható, hogy egyetlen okra vissza lehetne vezetni a napi sok millió mobilbeszélgetés közül néhánynál felmerülő jelenségek. A Vodafone nem észlelt általános hangminőségromlást, de nyilatkozatuk szerint a rádiós technológia sajátosságai miatt, például, az időjárás, a növényzet, a falvastagság és még nagyon sok más egyedi körülmény is okozhat helyi vételi zavarokat.

A T-Mobile a korábbi cikkünkre reagálva elmondta, hogy ők is észlelték az abban leírt modemhangszerű jelenségeket a 3G hálózaton, egyes területeken, bizonyos készüléktípusoknál, és a hálózatot kiépítő beszállítójukkal közösen igyekeznek megoldást találni.


A buja növényzet zavarhatja a vételt

Be kell szólni

Olvasói panaszok

"Mintha becsapnának egy ajtót a vonal túlsó végén, vagy mintha leszakadna egy polc."

"Pár másodperc után arra kezdek gyanakodni, hogy beszélgetőtársam esetleg egy rejtett téridőkapun készül elhagyni e földi világot, a hangja eltorzul."

"Először anyukámat gyanúsítottam meg, hogy telefonálás közben vasajtókat csapkod."

"Mintha egy régi Csehszlovák sci-fi robotjának fémes, reszelős hangja lenne."

"Kicsöngés közben nyekken egyet, mintha fölvennék, és három NBH-s egyszerre azt mondaná: krh."

"Körülbelül olyan hang, mintha egy nagyon-nagyon régi (de már azért nem kisasszonyos-banándugós) telefonközpontban a többméteres acél hordszerkezetekre szerelt hosszú relésorokra sújtana oda valaki egy 10 kilós pöröllyel, haragból."

Mindhárom cég azt javasolja az ügyfeleinek, hogy kifogásaikat jelezzék az ügyfélszolgálaton, mert részletes adatok nélkül nem állapítható meg, hogy mi okozza a hibajelenségeket. A beérkező panaszokat a cégek mérnökei kivizsgálják, és megkeresik a megoldást. A pannonos ügyfélszolgálat száma 1220, emailcíme ugyfelszolgalat@pannon.hu, a Vodafoné a 1270-es telefonszámon érhető el, és a cégnek vannak szép piros termináljai is, a T-Mobile meg a 1430-as telefonszámon hívható, és van online ügyfélszolgálata is.

Persze olvasóinktól azt is nagyon jól tudjuk, hogy az ügyfélszolgálatok nem mindig intézkednek megfelelően, egy sok száz fős flotta gondját-baját átlátó rendszerfejlesztő informatikus például arról írt, hogy majdnem egy hónap múlva kapott válaszlevelet a kérdéseire, de műszaki szakemberként elfogadhatatlannak tartotta a felsorolt indokokat. Ezért feltétlenül szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjének hivatalára is, ahol a bejelentések szakszerű kezelésével és a fogyasztók jogi támogatásával foglalkoznak. Szükség esetén próbapereket is indítanak.

Érdekes, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) decemberi közleménye szerint 2005-ben a mobilszolgáltatókra panaszkodtak a legkevesebben, az ügyfelek alig három százaléka volt elégedetlen. A hatalmas ügyfélbázisból azért ez is több százezer ember, tehát igazán nem nehéz panaszkodó ügyfeleket találni. 2006-os adatok még nincsenek. A levelek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmünket, hogy valami sántíthat a statisztikában, olvasóink nagy része ugyanis elsősorban a készülékére gyanakodott. Sokan egyszerűen a falhoz is vágták, amikor nem jól szólt.

Többen beleestek abba a hibába, hogy új készüléket vettek sok-sok tízezer forintért, a szolgáltatás azonban ugyanolyan pocsék maradt, mint előtte. Szűnni nem akaró hibáknál tehát érdemesebb előbb a szolgáltatóval, illetve a fogyasztóvédő szakhatósággal egyeztetni, mintsem fölöslegesen pénzt költeni.