Hermina
15 °C
27 °C

Frekvenciát követel a Telekom 4

2008.07.16. 13:45
Pletykaszinten többször is felmerült már annak a lehetősége, hogy a Pannon, T-Mobile és Vodafone hármas mellett újabb mobilszolgáltató - vagy akár több mobilszolgáltató - megjelenjen. Az aspiráns Telekom 4 szerdán bejelentette, hogy jelentős szereplő akar lenni a magyar mobilpiacon, vagy virtuális operátorként, vagy saját hálózattal.

Szerdán a Telekom 4 Magyarország Zrt. sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy jelentős szereplő akar lenni a magyar távközlési piacon. Ehhez persze szüksége lesz arra is, hogy a már működő és jelentős piaci erővel rendelkező inkumbens távközlési szolgáltatók tisztességes együttműködést biztosítsanak. A szabályozó hatóságtól azt várják, hogy határozott, versenyélénkítő és befektetőbarát lépéseket tegyen.

A Telekom 4 mögött álló szakmai és pénzügyi befektetők új üzleti modellt kívánnak bevezetni Magyarországon a mobil iparágban. A társaság kétféle módon tudna megjelenni hazánkban Egyrészt lehet virtuális szolgáltató (úgynevezett MVNO, mobile virtual network operator). Ez esetben nem rendelkezne saját hálózattal, az infrastruktúrát valamelyik inkumbenstől venné bérbe. A világ több országában vannak virtuális szolgáltatók, már sok tudás összegyűlt arról, hogy miként érdemes MVNO-t indítani, Magyarországon azonban nincsenek ilyen cégek.

Saját frekvenciával saját hálózatot is indíthatna a Telekom 4, hiszen vannak még egy tartalék spektrumok. Ehhez is arra lenne szükség, hogy az NHH pályázatot írjon ki a szabad GSM- és UMTS-spektrumokra, lehetőleg ugyanolyan feltételekkel, mint amikor a kilencvenes években a három jelenlegi mobilszolgáltató elnyerte a frekvenciahasználati jogokat. A Telekom 4 arra mutatott rá a sajtóközleményében, hogy a mobilszolgáltatók piaci részesedése évek óta alig változik, és a szabályozó hatóságnak nem a mozdulatlanságot kellene fenntartania, hanem a versenyt kellene segítenie, amely a cég szerint új termékek és szolgáltatások megjelenését is eredményezné.