Hugó
-6 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz negyedik mobilszolgáltató?

2008.11.13. 12:25
A nemrég meghirdetett mobilfrekvencia-tenderre beérkezett pályázatok közül a Figyelő szerint csak kettőt érdemes komolyan venni. Talán ezzel függ össze, hogy az NHH meghosszabbította a pályázatok leadási határidejét.

Érdekes összeállítást közöl a Figyelő mai száma az NHH által nemrég kiírt mobilfrekvencia-tenderről, írta meg a Portfolio. Mint ismeretes, a hatóság október 31-én jelentette be, hogy 11 cég vásárolta meg a pályázati kiírást, amelyből azt gondolhatnánk, hogy igen sokan lennének negyedik szolgáltatók a piacon.

Ez azonban nem feltétlenül van így, ugyanis a Figyelő által megszerzett lista azt mutatja, hogy a pályázók egyik nagy része valószínűleg kíváncsiskodó, egy másik része pedig csak a mobilinternet szolgáltatására alkalmas 450 megahertzes frekvencia iránt érdeklődik.

A pályázók a következők:

 • 1. Magyar Telekom Nyrt
 • 2. Pannon Zrt
 • 3. Vodafone Zrt
 • 4. Antenna Hungária Zrt
 • 5. GTS-Datanet Kft
 • 6. Mobile Wireless Broadband Hungary Kft (MWB)
 • 7. TVNetwork Nyrt
 • 8. Huawei Kft
 • 9. Invitel Zrt
 • 10. Digi Kft
 • 11. DreamCom Kft
 

A három nagy magyar mobilcég a Figyelő szerint csak azért vette meg a kiírást, hogy tanulmányozza milyen feltételekkel jelenhet meg új versenytársuk. Az Antenna-GTS-MWB-TVNetwork négyes fogat valószínűleg csak a 450 megahertzes frekvencia iránt érdeklődik. A Huawei hardvergyártóként valószínűleg szintén csak azért érdeklődik, hogy lássa mekkora keresletre számíthat az esetleges nyertestől. Az Invitel pedig valószínűleg azért indul, hogy a cég majdani eladásakor jobb áron lehessen értékesíteni (mint ismeretes, az Invitelt működtető HTCC-t nemrég értékesíteni akarta az anyacége, de végül a rossz piaci hangulat miatt elállt tőle).

A Figyelő szerint tehát mindössze két cég, a Digi Kft és a DreamCom Kft kívánna valóban negyedik mobilszolgáltatóvá válni, azonban az ő dolgukat a telített piac és három nagy cég dominanciája mellett jelenleg a globális likviditási válság is nehezíti.

Talán éppen ezeknek a fejleményeknek köszönhető, hogy az NHH nyolc nappal meghosszabbította az új mobil-pályázatok beadásának határidejét. A hatóság közleményéből kiderül, hogy az írásban beérkezett és már megválaszolt kérdések száma meghaladta a nyolcvanat. A kérdések megválaszolása mellett az NHH pontosított a kiíráson, ezért kerül sor a beadási határidő meghosszabbítására.

Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az úgynevezett „A” blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A „B” blokkra sikeresen pályázó cég pedig a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávúinternet-ellátását javíthatja.