Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A Nokia bemutatta az iPhone-gyilkost

2008.10.03. 11:30
Hosszú hónapok pletykái, és néhány kiszivárgott kép után a Nokia végre megmutatta, mivel vág vissza a mobilok piacából egyre nagyobb szeletet kihasító Apple-nek.

A finn cég válasza az iPhone-ra az 5800 XpressMusic nevű telefon, ami nagyjából mindent tud, amit a nagy konkurens, csak mindent egy kicsit jobban. És olcsóbb is, annyira, hogy az iTunes ellen harcba küldött zenei szolgáltatás, a Comes With Music egy évig ingyen ad hozzáférést a Nokia több mint ötmillió számot tartalmazó zenei adatbázisához.

Bár a Nokia sosem kommunikálta az iPhone direkt vetélytársaként a telefont, a forma, az elegáns fekete szín, és a készülék szinte teljes felületét elfoglaló hatalmas érintőképernyő már első pillantásra elárulja, kit akar lepipálni az XpressMusic-kal a cég. A technikai paramétereknél gondosan ügyeltek arra a mérnökök, hogy minden paraméterben legalább egy kicsit jobbak legyenek az iPhone-nál: példának okáért a kijelző felbontása 640*360 pixeles (az iPhone-é 480*320), a beépített kamera pedig 3,2 megapixeles, és videót is tud rögzíteni (a vetélytársé 2 megapixel, és csak állóképekre jó). És a beépített böngészőben van Flash-támogatás, ami az iPhone-éból fájó módon hiányzik (erre rá is játszott a bemutatón a cég, mondván, az ő telefonjukkal az egész internet elérhető, nem csak bizonyos darabkái).

A telefonban a Symbian Series 60 operációs rendszer fut, van benne wifi, 3G, és GPS; ráadásul a zenelejátszó szoftver bármilyen más alkalmazás futtatása közben előhozható, nem kell hozzá kilépni az aktuális programból, mint iPhone-on. Talán az egyetlen terület, ahol nem sikerült lemásolni az Apple megoldását, az érintőképernyő kezelése: a kétujjas kicsinyítés-nagyítás úgy körbe van bástyázva copyrightokkal, hogy kevesen próbálják meg utánozni.

A Nokia biztosra megy, és amellett hogy technikailag megpróbálja felülmúlni az Apple-t, árban is alámegy: az alapmodell nyolc gigabájtos háttértárral, hálózatfüggetlenül 279 euró lesz, ami bőven alatta marad az iPhone árainak, hasonló konstrukcióban. Finoman szólva is fura viszont a megjelenés szervezése: a hazai pályának számító Európában, és az Apple-lel való összecsapás fő színterén, Amerikában csak 2009-ben mutatkozik be az XpressMusic, viszont még az idén piacra kerül Ázsiában, a Közel-Keleten és Oroszországban (a hivatalos magyarázat szerint a nagy nyugati mobilszolgáltatók a Vodafone-nak és az Orange-zsal az élen kérték ezt).

Heteken belül elindul a telefont kiszolgáló Comes With Music szolgáltatás, amit az iTunes zenebolt konkurensének szán a Nokia: a rendszerben világ a négy vezető zenekiadójától (Warner, Sony BMG, Universal, EMI) összesen több mint ötmillió szám lesz, és ehhez az előfizetők egy éven át ingyen és korlátlanul juthatnak hozzá.