Auguszta
-3 °C
2 °C

Öt mobil egyetlen számon

2004.01.14. 16:08
A Nokia által kifejlesztett MultiSIM hálózati rendszer segítségével öt mobiltelefon használhatja egyidejűleg ugyanazt a számot. A finn cég Magyarországon gyártotta le az új szolgáltatáshoz szükséges szoftvereket.
Jelenleg a több mobilra vágyó előfizetőnek minden egyes készülékhez új előfizetést kell kötnie, és mindegyikhez kap egy új számot is, ami igencsak megnehezíti a telefonok kezelését. A Nokia fejlesztése azonban lehetővé teszi, hogy öt különböző telefon ugyanazt a számot használja.

A MultiSIM előfizető bármelyik készülékről kezdeményez hívást, a hívott félnél mindig ugyanaz a telefonszám jelenik meg, amennyiben működik a hívószámkijelzés. SMS küldésénél szintén ugyanezt a közös számot használja minden SIM kártya.

Hívásfogadás esetén a készülékek az előfizető áltál meghatározott sorrendben csörögnek, de ez a sorrend bármelyik készülékről tetszőlegesen módosítható. Az SMS-eket a rendszer minden esetben a hívást éppen elsőként fogadó telefonhoz továbbítja.

Nem újdonság

A Nokia MultiSIM szolgáltatásához tartozó szoftvert a vállalat magyarországi kutatásfejlesztési egységében fejlesztették ki, ahol javarészt magyar mérnökök dolgoznak. Yrjö Neuvo, a Nokia igazgatósági tagja az MTI-nek elmondta: az erős műszaki oktatási rendszer miatt választották Magyarországot a kutatásfejlesztési egység megnyitására. A Nokia 1999-ben létesített mobiltelefon-gyárat Magyarországon, ahol jelenleg ezerhatszázan dolgoznak.

A MultiSIM rendszer egyáltalán nem új, hiszen a német T-Mobile már tavaly novemberben bejelentette, hogy kifejlesztette egy hasonló rendszert, amely három mobiltelefon egyidejű kezelését teszi lehetővé.