Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Mobiltévé és univerzális csatoló

2005.11.10. 17:34
Magyarországon is bemutatta új multimédiás és üzleti készülékeit a Nokia. Az elképesztő újításokat tartalmazó N és E sorozat 2006 elején megjelenő modelljei közül mutatjuk be a legérdekesebbeket.

Nokia N92

Szórakoztató jövőre készülnek a finnek: szakértőik szerint nagyon sokan nézik majd a 2008-as pekingi olimpia közvetítését mobiljukon. Jelenleg számos gazdagabb ázsiai és nyugat-európai országban, valamint Ausztráliában és az Egyesült Álllamokban tesztelik a mobilos tévézést lehetővé tevő DVB-H hálózatot, és az ilyen kütyükhöz juttatott szerencsés résztvevők jelentős része állítólag szívesen megvásárolná a készüléket és előfizetne a szolgáltatásra. A mobil kijelzője 2,8 inch átmérőjű, tizenhatmillió különféle színt tud megjeleníteni, és legfeljebb két gigabájtos memóriakártyát támogat, amelyre két órányi adást tud rögzíteni.

Nokia N80

Elkerülték a Nokia mérnökei a 7650 megtervezésekor elkövetett hibákat, a szétcsúsztatható N80 gombjai ugyanis nagyok és könnyen nyomkodhatók, egyedül az érthetetlen, hogy a három megapixeles kamerát miért nem a felső részre helyezték, ahol összecsukott állapotban védve lenne. A Nokia állítása szerint ez a világ első olyan kézikészüléke, amely támogatja az Universal Plug and Play szabványt, azaz drótnélküli hálózaton különféle driverek telepítése nélkül ráköthető azokra a tévékre, számítógépekre és nyomtatókra, amelyek támogatják a szabványt.

Nokia E61

Sokat utazó üzletembereknek készítették ezt a széles és lapos készüléket, hiszen olyan szoftverek vannak rajta, amelyek szinte bármilyen hálózaton át eljuttatják az emaileket a kütyüre. Parányi ujjú embereknek bizonyára jól jön a gépeléshez a teljes qwerty gombsor is, és ehhez hasonló eddig nem volt a Nokiánál, néhány komoly vetélytársánál (Blackberry, HP) azonban már igen. A nagyvállalati környezetbe szánt E-modellek felhasználói nemcsak gsm vagy 3G hálózaton tudnak telefonálni, hanem wifi hotspot közelében az interneten is.