A Nokia drágán adja az ékezeteket

2003.03.05. 12:03
A Nokia egyes új készülékei Unicode kódolással állítják elő a magyar ékezetes betűket, így az SMS hetven karakterre rövidül. A Nokia nem tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy a magyar szöveget tartalmazó SMS-t bizonyos telefonokról csak háromszoros áron lehet elküldeni, ezért sokan online petícióban tiltakoznak a változások ellen.
Információink szerint először a Nokia 3310-es készülékben jelent meg a Karaktertámogatás menüpont, ahol a felhasználó választhatott, hogy üzeneteit a régi GSM ábécé, vagy az új Unicode szabvány szerint akarja elküldeni. A használati útmutatóban csupán ennyi jelent meg a változásról: "Ha olyan üzenetet akarunk küldeni, amely orosz vagy speciális karaktereket tartalmaz, mint a magyar és szláv nyelvekben használt "í" vagy "á" karakter, válasszuk a Karaktertámogatás, majd az Unicode opciót. A fogadó telefonnak is képesnek kell lennie az Unicode karakterek megjelenítésére és a hálózatnak is támogatnia kell ezt a funkciót." Ebből a részletből csupán az nem derül ki, hogy az Unicode-ra váltva harmadára csökken az SMS hossza.

GSM vs. Unicode

A Nokia magyar nyelvű internetes oldalain sehol nem találtunk információkat a két szabvány közti különbségről. A vállalat angol nyelvű oldalain - a 6610 és a 7210 típusok kivételével - a készülékek leírásánál ugyanúgy hiányoztak ezek az adatok, azonban egy eldugott helyen megtaláltuk a szöveges üzenetek kódolásairól szóló technikai dokumentációt. Ezt egyszerű böngészéssel lehetetlen volt fellelni, kizárólag a kereső vezetett nyomra.

A leírás szerint a Nokia telefonok három különböző karakterkészletet támogatnak. Az alapértelmezett GSM ábécé az összes angol és finn betűt, valamint a legtöbb nyugat-európai nyelv betűit tartalmazza. Emellett megtalálhatóak benne a görög nagybetűk, illetve néhány cirill betű. Ez 7 bitben tárol egy karaktert. Az ISO 8859-1 karakterkészlet annyiban különbözik a GSM ábécétől, hogy egyáltalán nem tartalmaz görög és cirill betűket, és nyolc bitben tárolja a karaktereket. Az Unicode kenterben veri mindkettőt, hiszen nemcsak az összes ismert élő nyelv betűit tartalmazza, hanem néhány holt nyelv, sőt, a Star Trek sorozatban megismert Klingon nyelv néhány betűit is. Legnagyobb hátránya, hogy a karaktereket 16 bitben tárolja.

A Nokia ehelyütt azt is leírja, hogy a GSM SMS 140 bájt adatot tartalmaz, amelyben vagy 160 darab GSM karakter, vagy 70 darab Unicode karakter tárolható. A három SMS-ből álló üzenet-láncolat összesen 459 GSM, illetve 201 Unicode karaktert tartalmazhat, ugyanis az üzenetek fejléce további 6-6 bájtot igényel.

A GSM ábécé a magyar nyelvű üzenetek írását még nem tette lehetővé, hiszen abban csak a magyarhoz hasonló (à, è) betűk kaptak helyet. Az Unicode engedélyezi a helyesírás szabályainak megfelelő ékezetes betűk használatát, arról azonban sehol nem írnak, hogy mindez háromszoros áron lehetséges.

Nincs választási lehetőség

Az Index értesülései szerint a 3310 (5.59 verzió fölött), 3410 (4.26 verzió fölött), a 3330, 5510, 7650, 9210 készüléktípusokból törölték a Karaktertámogatás menüpontot, tehát ezeknél a telefonoknál a felhasználó már nem döntheti el, hogy GSM vagy Unicode kódolást akar-e használni. Ezek a készülékek egyetlen magyar ékezetes karakter beírása után automatikusan Unicode-ra váltanak, és csak a kijelző bal felső sarkában megjelenő szám figyelmezteti a mit sem sejtő felhasználót arra, hogy az üzenete több SMS-ben lesz elküldve.

Petíció készül

Február elején egy felháborodott felhasználó megfogalmazott egy online petíciót, amelyben azt kéri a Nokiától: tegyék vissza a készülékekbe a Karakterválasztás menüpontot. A cikk megírásának pillanatában körülbelül háromszáz ember írta alá a tiltakozó levelet. Információink szerint a Nokia magyarországi ügyfélszolgálatán rengetegen érdeklődtek változások iránt. A Nokia magyarországi képviselete nem reagált megkeresésünkre. A mobilszolgáltatók közül a Westel és a PannonGSM a honlapján tájékoztatja ügyfeleit az Unicode hátrányairól. Információink szerint a Vodafone üzleteiben szintén felhívják a vevők figyelmét a változásokra.  • Hírek
  • Bankszámla